hétfő, június 25, 2018

Igényt tartanak a kirándulásokra

Nem haszontalanok az iskola nyújtotta kezdeményezések
Idén is maradandó élményekkel tértek haza a diákok és kísérőik

Néhány napja országos kiránduláson jártak nyárádmenti iskolások. Ezúttal Erdély északnyugati csücskét járták be, de mint kiderült, Dél-Erdély, a Duna és Bukarest sem idegen úti cél számukra.

Volt-e értelme egykor pionírtáborokba, országos kirándulásokra utaz-tatni a gyerekeket, napokon-heteken át egy régi autóbusszal járni az országot két-három tanár kíséretében, múzeumokat, régi épületeket, víztározókat bámulni, miközben alig értettek a diákok néhány szót abból, amit egy román anyanyelvű elvtárs(nő) mesélt? Vagy megérte-e piszkos vonatokon utaztatni a diákokat hegyvidéki-tengerparti táborokba, üdülőtelepekre, ahol az ország másik szegletéből érkezők egyetlen kukkot sem értettek nyelvünkből, de még arról sem volt fogalmuk, hogy melyik világból érkezett a románul alig dadogó idegen nyelvű diáktárs? Ilyen kérdések, gyerekkori élmények merülnek fel bennünk, amikor azt halljuk, hogy egy-egy iskola nem(csak) anyaországi testvérekhez, Budapestre, a Balatonra utaztatja ma diákjait, hanem országjáró kirándulásra viszi szép hazánk felfedezése érdekében. Márpedig az érintettekre rákérdezve kiderült: igenis, egyre nagyobb igény van az ilyen utazásokra ma is.

 

Ciklusokra épül

Májai Imre és felesége, Antal Ilka, a nyárádszeredai Deák Farkas Általános Iskola tanárai negyedik éve szerveznek országjáró kirándulásokat diákjaiknak. 2015-ben Vajdahunyad és Déva vidékét utazták be, a következő évben Nagyváraddal és környékével ismerkedtek, tavaly Brassó és Bukarest volt az úti cél, hogy múzeumokat és a román parlamentet is láthassák a diákok, de a fürdőzés sem maradt ki a programból. Idén az ország északnyugati csücskét célozták meg: első nap a Lóhavasi-vízesésben gyönyörködtek, bejárhatták a máramarosi börtönmúzeumot, és megismerhették az egyedi szaploncai vidám temetőt. 

Második napon az erdődi várban és a nagykárolyi Károlyi-kastélyban jártak, majd a szatmárnémeti aquaparkban csobbantak, hamadik napon a nagybányai planetáriumot, a koltói Teleki-kastélyt és a Petőfi-emlékelemeket, majd hazafele jövet a zsibói botanikus kertet vették szemügyre a gyerekek. A diákokat és a tanár házaspárt ezúttal Dániel Eszter, Baricz Erika, Györfi Borbála és Szász Melinda pedagógusok is elkísérték. Az utazások egy négyéves ciklust ölelnek fel, hogy egy-egy iskolai évfolyam minden állomást végigjárhasson. A jövő évben elölről kezdik a ciklust, Déva környékére látogatnak, de az is lehet, hogy a Vaskapuig is legurulnak, és akár egy dunai sétahajókázást is beiktatnak.

 

Egyre nagyobb az igény rá

Az első kirándulás egyszeri utazásként indult 46 személlyel, de akkora sikere volt, hogy a közvetkező évben is szervezniük kellett, a tavaly pedig két kisebb busszal indultak, idén már nagyobb buszokra volt szükség, hogy a 64 gyerek és kilenc felnőtt elutazhasson, továbbá a kezdeti kétnaposról háromnaposra kellett bővíteni a programot is. Egyre több a jelentkező, most már csíkfalvi diákok is utaznak a szeredaiakkal, és nemcsak a gyermekek részéről egyre nagyobb az igény, hanem a szülők is támogatják a kezdeményezést és a lehetőséget. Ez elégséges Májaiék számára, hogy évente megszervezzék az utat, és ameddig igény, érdeklődés lesz, a jövőben is számíthatnak rá a diákok. 

Hogy miért is jók ezek az iskolai kirándulások? Májai Imre szerint nagyon jól összerázza a diákokat, jól érzik magukat egy közösségben, és egészen más, felszabadultabb hangulata van, mint egy családi kirándulásnak. Didaktikai szempontból is legalább olyan hasznosnak találják, mint az iskolai „száraz” tananyag leadását.

„Tökéletesen megfelel az igényeimnek” – válaszolta ifj. Nagy Imre, amikor arról érdeklődtünk, hogy milyennek találta az idei kiruccanást. A 6. osztályos diák már másodszor vett részt az iskolai kiránduláson, mert szeret utazni, világot látni, megtapasztalni, hogy máshol hogyan élnek. Ilyenkor együtt van a barátokkal és a legjobb tanáraival, jó a hangulat, és maradandó élményekkel térnek haza. Máskor is részt venne, és másoknak is ajánlani tudja, mert nagyon tartalmas és jól megszervezett kirándulásokról van szó.