hétfő, április 23, 2018

Idén harmincéves az Erasmus program

Idén harmincéves a diákoknak, oktatóknak és kutatóknak az Európai Unión belüli és oktatási intézmények közötti mobilitását segítő Erasmus program. Az egész éven át tartó kampányt megnyitó ünnepség egy kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött hétfőn Párizsban.

Az Európát átívelő oktatási csereprogramot 1987 júniusában indította az Európai Bizottság és nevezte el a reneszánsz humanista Rotterdami Erasmusról.

Az oktatási csereprogram indulásának évében több mint 3000 diák vett részt külföldi képzéseken. Harminc év leforgása alatt több mint 5 millióan, köztük 3,3 millió diák részesült külföldi egyetemek ok-tatásában. A program kezdetekor a programban részt vevő 11 or-szág köre mára 33-ra emelkedett és 169 partnerország csatlakozott hozzá.

Az Európai Bizottság szerint az oktatás, a képzés és a nem formális tanulás fontos tényező a munkahelyteremtésben és Európa versenyképességének növelésében. A pályázati program az oktatás és képzés területén mobilitási, partnerségi és szakpolitikai tevékenységek megvalósítását teszi lehetővé a felsőoktatási, a közoktatási, a szakképzési és a felnőtt-tanulási szektorokban.

A 2014-ben útjára indított Erasmus+ program kiszélesítette a résztvevők körét azáltal, hogy az alapoktatásban részt vevőkön keresztül a középiskolás fiataloknak is lehetővé tette a képzést és a tanulást a külföldi intézményekben.

A pedagógusok, oktatók, oktatási és képzési szakértők, ifjúsági munkások mobilitását támogató program ahhoz járul hozzá, hogy a résztvevők javítsák elhelyezkedési esélyeiket, új szemléletmódot sajátítsanak el az oktatással és fejlesztéssel kapcsolatban, új nyelveket tanuljanak meg, megismerjék, mit jelent az európai polgárság eszméje a gyakorlatban, illetve kedvet kapjanak ahhoz, hogy önkéntesként dolgozzanak.

A bizottság adatai szerint a legtöbben az Egyesült Királyságba, Németországba, Olaszországba és Spanyolországba utaznak külföldi tanulmányútra, szakmai gyakorlatra, vendégtanításra vagy továbbképzésre, de a felsőoktatási hallgatók és oktatók már Európán kívüli országokban is szerezhetnek nemzetközi tapasztalatot az Erasmus+ program támogatásával.

Egyre többen használják ki a stratégiai partnerségekben rejlő lehetőségeket is. A támogatott pályázatok közül számos olyan együttműködés valósulhat meg, amelyekben több ország óvodái, iskolái vagy felsőoktatási szereplői dolgozhatnak együtt más oktatási intézményekkel, szervezetekkel vagy akár cégekkel.

Egy-egy ilyen közös projekt időtartama 2-3 év, a projektek témái pedig a környezettudatos gondolkodástól, a zenepedagógiai gyakorlat megújításán keresztül, a munkaerőpiac által elvárt készségek fejlesztéséig igen változatosak lehetnek.

Az Erasmus+ program 2014 és 2020 között 14,7 milliárd eurót biztosít az európai oktatás, képzés, ifjúsági szakma és sport megerősítésére.