vasárnap, május 27, 2018

Hollandiai munkalehetőségek

Új állásközvetítő cég Marosvásárhelyen

Hollandiai üvegházakba, csarnokokba toboroz munkaerőt az a 15 éves múltra visszatekintő holland állásközvetítő cég, amely idén januárban Marosvásárhelyen nyitotta meg első romániai fiókját. A Holland Contracting múltjáról, jelenéről Szabó Gizával, a romániai iroda ügyvezetőjével beszélgettünk.

 

– Körvonalazzuk a cég eddigi másfél évtizedét, megvalósításait.

– A Holland Contractingot 2002-ben a hollandiai De Lier nevű városban alapította Johan de Jong. Egy évvel később nyílt meg az első lengyel munkaközvetítő iroda, 2017-ben pedig elkezdődtek a romániai fiók megnyitásának előkészületei. Az itteni iroda januártól működik, az ünnepélyes megnyitóra pedig a múlt héten került sor a holland és lengyel partnerek jelenlétében. Ami az eddigi megvalósításokat illeti, 15 év alatt több mint ezer lengyel álláskeresőnek sikerült külföldi munkát találni. Több mint 80 céggel van szerződésünk, nemcsak a nyári idényben, hanem az év minden szakában ki tudjuk szolgálni ügyfeleinket.

– Milyen jellegű munkákat kínálnak?

– A mezőgazdaság, a virágkertészet, illetve a termelés területén toborzunk munkaerőt. Főként fedett helyiségekben – üvegházakban, csarnokokban – zajló szalagmunkáról van szó, egyebek mellett paradicsomszedés, palánták gondozása, cserepes virágok ültetése, csomagolása szerepel az állásajánlatok között, de tojáscsomagolásra, illetve lemezek összeszerelésére is szokott lenni kereslet. Az új ajánlatokat heti rendszerességgel, általában a hét második felében kapjuk a partnercégektől. A kínálatban 8-12 hétre vagy akár több évre szóló munkák is szerepelnek. 

– Milyen elvárásoknak kell megfelelniük a jelentkezőknek?

– Az angolnyelv-tudás előnyt jelent. Ez főleg a csapatépítés szempontjából fontos, eddig ugyanis kizárólag lengyel vendégmunkások foglalták el az általunk közvetített állásokat, közülük többen állandó munkaerőnek számítanak, a velük való kommunikációt pedig jelentősen megkönnyíti az angol nyelv ismerete. Bizonyos munkaköröknél hasznos, ha a jelentkezőnek van targoncavezetési engedélye, illetve hajtási jogosítványa, ugyanis ha a munkahely távolabb esik a szállástól, autót is biztosítunk. Ugyanakkor fontos, hogy az illető szeresse a munkát, amit kínálunk, és természetesen a szakmai tapasztalat is előnyt jelent. De kizáró jellegű feltételek nincsenek.

– Mit ajánlanak?

– Az egyik nagy előny, ami a Holland Contractingot piacvezetővé tette a mezőgazdasági munkát közvetítő cégek között, az az, hogy a vendégmunkásaink hetente kapják meg bankkártyájukra a fizetést. Közvetítői díjat nem veszünk el. A bérezés egyénenként változik, a munka jellege és a ledolgozott órák száma szerint. Cégünk gondoskodik a munkások egészségbiztosításáról és lakhatási körülményeiről, és heti rendszerességgel bevásárlási lehetőséget is biztosítunk. A kiutazás költségét mindenki maga fedezi, a szállás bérleti díja a fizetésből vonódik le. Minden jelentkező a My Holland internetes portálon követheti a lakhatási szabályzatokat, illetve a fizetési egyenleget.

– Milyen lakhatási körülményekre számíthatnak a kiutazók?

– A lakások rendszerint közel vannak a munkahelyhez. A szobákban két, legtöbb három személyt szállásolunk el, a párok, testvérek, egyéb rokonok természetesen együtt maradhatnak, illetve a korosztály és nemzetiség szerinti csoportosításra is odafigyelünk. A cégünknek egy egész tervezőosztálya arra összpontosít, hogy a kint töltött hónapokat megfelelő körülmények között tölthessék a munkások.

– Miért esett éppen Romániára a választás?

– A hollandiai vezérigazgató ellátogatott ide, és azt tapasztalta, hogy a nehéz gazdasági körülmények miatt az itteni embereknek nagy szükségük van kedvezőbb bérezést kínáló, külföldi munkalehetőségekre. Elsősorban a fiataloknak szeretnénk segítséget nyújtani az elindulásban, jövőépítésben. A hivatalos megnyitón a Szent Erzsébet Egyesület, Pál atya pártfogoltjai felkarolására is mutatkozott hajlandóság. 

– Milyen lépéseket kell követniük azoknak, akik a Holland Contracting segítségével szeretnének külföldi munkát vállalni?

– A jelentkezők elsősorban a weboldalunkon található regisztrációs kérdőívet tölthetik ki, vagy hívhatnak a 0770-764-901-es, 0770-764-971-es telefonszámokon. Ezt követően interjúra hívjuk őket a cég marosvásárhelyi, Bolyai utca 1A szám alatti székhelyére. Írásos beleegyezésükkel regisztráljuk az adataikat, ezután pedig elkezdődik az igényeiknek megfelelő álláskeresés. Amennyiben nem marosvásárhelyi a jelentkező, és problémás eljönnie a székhelyünkre, a cég www.hollandcontracting.ro nevű internetes honlapján is regisztrálhat.

– Milyen iratokra lesz szüksége a jelentkezőnek?

– Egyebek mellett szükség van személyazonossági igazolványra, a megfelelő egészségi állapotra vonatkozó orvosi igazolásra, erkölcsi bizonylatra, egy igazolásra a rendőrségtől, hogy az illető elhagyhatja az országot, esetenként a targoncavezetői engedélyre, és, ami nagyon fontos, 

eurós bankszámlaszámra, amelyre a fizetés érkezik.

– Rendszerint mennyi idő telik el a jelentkezéstől a kiutazásig?

– Van, akinek pár hetet várnia kell, másoknak rövidebb idő alatt, akár azonnal találunk munkát.