vasárnap, április 22, 2018

Hisszük, hogy értékeinkért felelősséget kell vállalnunk…!

Örökségünk őrei

A marosvásárhelyi felfüggesztett Római Katolikus Teológiai Líceum (jelenleg a Bolyai Farkas Elméleti Líceum keretei között működő) XI. B/K osztályos diákjai csatlakoztunk az Örökségünk őrei programhoz. A műemlék, amelyet örökbe fogadtunk, a ferences templom tornya, ezt szeretnénk népszerűsíteni, megismertetni a marosvásárhelyi közösséggel. 

Örökségőrzőkként célunk van és küldetésünk, mert hisszük, hogy múltunk tudatos megismerésével és újrafelfedezésével jövőnk biztos alapra épül. Mi bízunk abban, hogy ha ismerjük értékeinket és felelősséget vállalunk értük, akkor van jövőnk Erdélyben, itt, Marosvásárhelyen. 

Csapatunk neve: A Szem, 13 diákból (Harkó Enikő, Deák Anett, Székely Orsolya, Olosz Izabella, László Emőke, Benedek Kristóf, Demeter Nagy Rebeka, Kántor Zsuzsa, Nagy Bíborka, Fekete Lóránd, Szász Róbert, Laczkó Noémi, Máté Brigitta) és két programvezető tanárból áll (Brandner Emőke tanárnő és dr. Tamási Zsolt tanár úr). 

A Facebook-oldalunkon lehet követni tevékenységünket, amelynek neve Örökségünk őrei – Ferences templom tornya – A Szem. Itt olvashatunk a ferences templom tornyának múltjáról, rövid történelmi betekintést kaphatunk róla, rövidfilmet tekinthetnünk meg e műemlékről, és mindig újabb érdekességekkel jelentkezünk a hónapok során. 

Rohanó világunkban eszünkbe sem jut, hogy amikor a műemléknél várakozunk az autóbuszokra, vagy csak sietősen elrohanunk körülötte, egy templom alatti kriptasoron álldogálunk, sétálgatunk. Tudjuk-e, hogy a műemlékként nyilvántartott ferences templomot, a kolostort és az iskola épületét a Nemzeti Színház építésekor, 1971-ben lebontották, a kertet felszámolták? A torony csak azért menekült meg, mert innen lehet lejutni az egykori templom kriptájába, amit kegyeletből meghagytak. A templom szép és értékes, ólomba foglalt színes üvegfestményei (Szent Antal, Szent István, Szent Imre, Szent Ferenc, Jézus Szíve és Szent Erzsébet) a Szabadság úti római katolikus templom építésekor az új templom ablakaiban kaptak helyet. Részletesebb beszámolóval szolgálunk internetes oldalunkon. 

Ezt a műemlékprogramot a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kulturális főosztálya és Winkler Gyula EP-képviselő 2012-ben indította útjára, amelynek célja a magyar közösségek identitástudatának megőrzése és fejlesztése, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása. Hét megyében eddig több mint 1400 diák vett részt a programban. Több iskola csapata is bekapcsolódott, az iskolai döntők után a Maros megyei döntő következik március közepén. A nagy döntőben az iskolai döntők nyertes csapatai vesznek részt. A nyertes csapat egy brüsszeli jutalomkiránduláson vesz részt Winkler Gyula európai parlamenti képviselő meghívására. A többi döntős csapat is különböző díjakban részesül. Emellett az RMDSZ kulturális főosztálya minden évben megszervezi az Örökségünk őrei erdélyi hálózatának táborát, amelyben az iskolai döntőt megnyert csapatok vesznek részt.

A verseny szellemétől eltekintve, úgy gondoljuk, hogy minden műemlék egy mérföldkő történelmünkben, mindennek különleges története és múltja van. A mi múlt-őrünk és műemlékünk, a ferences templom tornya ikonikus jelképe Vásárhelynek, és a város történelmének egy olyan szereplője, melynek sorsa összefonódik a megyeszékhelyével. De összefonódik a felfüggesztett Római Katolikus Teológiai Líceum diákjainak jelenlegi sorsával is, hiszen mi is „lebontva-csonkán”, de mégis megmaradva, kitartóan éljük tovább a mindennapjainkat. Szeretnénk, ha ránk is ugyanígy vigyázna majd valaki, és bízna a mi értékeinkben is. 

A marosvásárhelyi felfüggesztett Római Katolikus Teológiai Líceum XI. osztályos tanulói