hétfő, június 25, 2018

A helyi termelők ösztönzésére

Gyümölcsíz-kiállítás
Fotó: RMGE

Az RMGE Maros október 29-én, szombaton délelőtt Laposnya utca 23. szám alatti székhelyén első alkalommal szervezte meg a Gyümölcsízek sokadalma elnevezésű – az Eldi, a TimKo, az Emma, a Harmopan és a Vásárhelyi Forgatag által támogatott –, versennyel és kiállítással egybekötött rendezvényt, amely iránt több mint 200-an érdeklődtek napközben. 

Csomoss Attila mérnök, az RMGE Maros elnöke elmondta, a rendezvénnyel elsősorban a helyi kistermelőket szeretnék ösztönözni, hogy állítsák elő és dolgozzák fel a saját termékeiket, a fogyasztóknak pedig bemutatni, hogy vannak adalékanyagokat nem tartalmazó lekvárok, szörpök, amelyek sokkal egészségesebbek, mint a nagyáruházakban kaphatók. Ráadásul egy ilyen kiállítás alkalmat teremt arra is, hogy a termelőt vagy akár a feldolgozót is személyesen megismerje a vásároló, s ezáltal megnő a bizalom, ha tudják, hogy mit, kitől vásárolnak. A termékmustra ösztönző az előállító számára is, hiszen fontosak számukra a visszajelzések, a szakmai értékelés. 

Az érdeklődők szakmai előadásokat is meghallgathattak. Bencze Tibor marosszentannai termelő elhozta saját készítésű gyümölcspréselő gépét, amellyel a nyers gyümölcsöt helyben feldolgozta. Érdeklődés övezte a fehéregyházi Vajda Rozália kínálatát is, aki az egyesülethez tartozó gazdakör tagjaként savóval és gyümölccsel turmixitalokat, illetve gyümölcsös joghurtot készített a helyszínen. Szászrégen mellől Bârcea Gabriela román termelő is eleget tett az RMGE Maros felhívásának, és eljött termékeivel a kiállításra. 

Mivel összesen 19 kiállító nevezett be, a szakmai zsűri – Elekes Darabont Judit cukrász, Simó Barbara cukrász, Antalfi Zoltán pálinkaföző, Timár Brigitta orvostanhallgató, Orbán Csaba, az RMGE Maros ügyvezető elnöke egy nappal korábban már elbírálta a termékeket. Nem volt könnyű, ugyanis 92 féle terméket mutattak be, ebből 28 szörp, 52 lekvár, 11 befőtt, illetve egy természetes gyümölcslé volt. 

A következő termelők nyerték el a zsűri elismerését: szörp kategória: I. díj: Hajni házi szörpjei (Koronka) – homoktövises feketeribizli, II. díj: Nagy Júlia (Mezőpanit) – menta, III. díj: Makkai Tamás (Marosvásárhely) – málna, különdíj: Csiszér Anna (Mezőpanit) – bodza, Makkai Tamás (Marosvásárhely) – málna-szeder. Lekvár kategória: I. díj: Bălăşoiu Ilona (Marosvásárhely) – gyömbérrel-fahéjjal ízesített zöld paradicsom, II. díj: Pocsai Zsolt (Mezőbergenye) – őszibarack, III. díj: Nagy Júlia (Mezőpanit) – hecsedli, különdíj: Makkai Tamás – málna, Geréb Jolán – som. Befőttek: I. díj: Cseh-tanya (Kebele) – barack, II. díj: Fülöp Erika (Istvánháza) – cseresznye, III. díj: Fodor Erika (Istvánháza) – szőlő, különdíj: Bocz István (Holtmaros) – szeder. Közönségdíjas Makkai Tamás (Marosvásárhely) – mézes homoktövisszörp. 

Mivel igen nagy volt az érdeklődés mind a kiállítók, mind a potenciális vásárlók részéről, az RMGE Maros a jövő évben is megszervezi a rendezvényt – tájékoztatott Timár Tímea projektvezető.