kedd, május 22, 2018

A helyi értékek kerültek előtérbe

Ünnepelt Marosszentgyörgy
Fotó: Nagy Tibor

Marosszentgyörgy tele van értékekkel, csak meg kell mutatni őket – ennek a jegyében szervezték meg idén is a hagyományos Szent György Napokat. Az alig totyogó aprónéptől a szépkorúakig nagyon sokan bekapcsolódtak a szerda óta zajló és minden korosztályt megszólító rendezvénysorozatba. 

Marosszentgyörgyön mintegy mottó, hogy nemzetiségtől és korosztálytól függetlenül egy nagy családban gondolkodnak, és ezt a programok is tükrözték. A nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken a helyi értékekre fektetik a hangsúlyt, helyi táncosok lépnek fel, helyi művészek teszik közszemlére munkáikat. Odafigyelnek arra is, hogy a kulturális programok mellett olyan családi rendezvények is legyenek, amelyeken gyerek a szülővel, nagyszülővel együtt vehet részt. 

Bár szerda óta zajlottak a rendezvények, hivatalosan pénteken délután került sor a Marosszentgyörgyi Napok ünnepélyes megnyitójára. A családias hangulatú eseményen a községvezetés, rezesbanda kíséretében, népes gyereksereggel együtt vonult végig a művelődési otthontól a Szent György-szoborig, a három-négy éves, székely ruhás apróságok is jókedvűen meneteltek a sorban. A felvonulást követően megkoszorúzták a község névadójának az emlékművét, majd színes lufikat engedtek fel a levegőbe. Az ünnepség a helyi általános iskola udvarán folytatódott néptáncfesztivállal, ahol a helyi, valamint a vendég tánccsoportok színvonalas műsorral örvendeztették meg a szépszámú közönséget. A községben igen nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására, több száz gyerek tanul néptáncot. 

A hét végén a Tófalvi utcában lévő vásáron nemcsak helyi, hanem több tíz, Erdély különböző részeiből érkezett termelő és kézműves kínálta termékeit, a házi szörpöktől a mézig, a különféle ékszerektől a szőttesekig és a kézzel festett üvegtárgyakig, illetve az igazi vásári hangulatot idéző, népi motívumokkal díszített mézeskalácsokig igen széles volt a választék. A Máriaffi-kastély udvarán főként a gyerekek találtak kedvükre való programokat, lehetett kézműveskedni, különféle ügyességi játékokat kipróbálni. A hétvégi esti koncerteken neves hazai és külföldi előadók léptek fel, akiknek sikerült tömegeket megmozgatniuk. 

Két beruházást indítottak el

Marosszentgyörgy jó példa arra, hogy a közösségépítő rendezvényeken túl a munka sem szorul háttérbe, egymást érik az infrastrukturális beruházások. A Szent György Napok alkalmából csütörtökön két, igen jelentős beruházást indítottak útnak: a Máriaffi-kastély felújítását, valamint az ipari övezetnek számító Mezőgazdász utca korszerűsítését. Sófalvi Szabolcs polgármester a jelenleg romos kastélynál tartott sajtótájékoztatón elmondta: az önkormányzat 2010-ben vásárolta meg az omladozó épületet, majd sikerült több mint egymillió euró uniós finanszírozást nyerni, amiből felújítják, egy másik nyertes pályázatnak köszönhetően pedig korhű bútorzattal berendezik, majd kulturális és turisztikai központtá alakítják az impozáns épületet. 

– A munkálatok időtartama két év, de a kivitelező is meg én is optimisták vagyunk, hogy egy év alatt sikerül befejezni. A kastélyban a magyar, a román és a roma kultúrát felelevenítő néprajzi múzeumot, falumúzeumot, esketőtermet, turisztikai központot alakítunk ki, ahol útba igazítják majd a turistákat, hogy a községben és a környéken mit érdemes megtekinteni. Nagy kincse ez a kastély a községnek, és reméljük, hogy nemcsak a községnek, hanem Maros megye, a környék számára is az lesz, és sokan fogják majd látogatni – fejtette ki a községvezető. 

Szintén a Szent György Napok alkalmával kezdték el a Mezőgazdász utca korszerűsítését, amit a tervek szerint június elejéig be is fejeznek. A helyszínen a polgármester elmondta, kiemelt fontosságú utca ez, tulajdonképpen ez az ipari zóna, az itt székelő 18 vállalkozás közel 700 alkalmazottnak biztosít munkahelyet. 

– Jó hír továbbá, hogy idén 17 régi utca és egy tömbháznegyed korszerűsítését is megvalósítjuk, erre európai uniós pályázatot nyertünk, amelynek az értéke meghaladja az egymillió eurót. Számomra büszkeség, hogy Marosszentgyörgyön nemcsak a közösséget építjük, ami miatt számos elismerésben van részünk, hanem a községet is fejlesztjük, az elmúlt pár év alatt már a harmincadik utcánál tartunk, de még sok a munkánk, hiszen a községben 150 utca van. 

A legifjabb pár napos, a legidősebb 97 éves

Igen elismerésre méltó a községvezető azon gesztusa, hogy a Szent György Napok alkalmából minden évben felkeresi és köszönti a község legfiatalabb és legidősebb lakóit, mintegy annak jeléül, hogy Marosszentgyörgyön tisztelik az időseket, ugyanakkor örömmel nyugtázzák, hogy a községben egyre több gyerek születik. 

A legidősebb marosszentgyörgyiek kilencvenes éveiket taposó asszonyok, igen aktívak, kedvesen fogadták a virágcsokorral betoppanó polgármestert, akinek vidáman meséltek még a gyermekkori emlékekről is. A 97 éves Bereczki Juliánna néni éppen az ebédet készítette, az ugyanennyi idős Achim Floricát pedig a kertben találták a látogatók, metszőollóval csalánt próbált vágni, hogy levest készítsen belőle, mert az egészséges. A szép kort megérő nők szerint a hosszú élet titka, hogy minden reggel imádkoznak, valamint a rendszeres mozgás. Juliska néni a napot imádsággal kezdi, arra kéri a Jóistent, hogy tartsa meg a szeme világát, hogy tudja olvasni a Bibliát. 

A község négy legfiatalabb lakója csupán néhány napja látta meg a napvilágot. Demeter Patrick és Joacabine Vladimir Stefan első fiúgyermekek a családjukban, a Tóth Dániel és Tóth Anna ikerpárnak pedig már van két nagyobb testvére. Miután őket köszöntötte, a polgármester meglátogatta a marosszentgyörgyi bölcsődét, ahol nyitott kapukat szerveztek a Szent György Napok alkalmából. A jó hangulatú eseményre nagyon sok szülő érkezett kisgyerekkel, olyanok is, akik szeretnék beíratni a gyerekeiket. 

– A hatvan férőhelyes bölcsődében szinte negyvenen szerepelnek a várólistán. Egy polgármesternek nincs ennél örömtelibb dolog, hiszen azt jelenti, hogy fejlődik a község, sok fiatal család költözik ide, sok gyerek születik – nyugtázta a községvezető. 

Elismerés a jeleskedő diákoknak

A Szent György Napok kiváló alkalom volt arra, hogy díjazzák a helyi Szent György Általános Iskolába járó 105 diákot, akik megyei vagy országos versenyeken nagyon jó eredményeket értek el. Erre az ünnepélyes pillanatra szombaton került sor, a községvezetés oklevéllel és egy Jeles tanuló felirattal ellátott ajándék csészével ismerte el az általuk elért eredményeket. Sófalvi Szabolcs hangsúlyozta, jelképes gesztusról van szó, amely – úgy érzi –, ösztönzőleg hat majd a diákokra. Tudják, hogy érdemes tanulni és tudatosan tervezni a jövőt.