hétfő, április 23, 2018

Hat országból érkeztek adományok Havadtőre

Negyedszer szerveztek gyűjtést a havadtői Családotthon részére. Hagyományosnak számít tehát ez az akció, hiszen egyre többen tekintik sajátjuknak a kezdeményezést.

Demeter Dorka előre egyeztetett Sebesi Ildikóval, a Családotthon vezetőjével, mire is lenne a legnagyobb szükség. Egy éve kerítésépítésre gyűjtöttek, s ennek köszönhetően meg is épült a kerítés, ami által nőtt a biztonság, nem fenyegeti veszély a háziállatokat és a kertet sem. De továbbra is gondot jelent a gyermekek iskoláztatása és a mindennapi kiadások, amelyek az élelmezésen kívül felmerülnek. Erre nincs semmilyen anyagi fedezet, éppen ezért úgy döntöttek, hogy főleg tanszerre és cipőre gyűjtenek. 

– Nagyon sokan kapcsolódtak be a kezdeményezésbe, összesen hat országból. Már nem csak magánszemélyek, hanem több helyi közösség is. Baróti fiatalok édességcsomagot állítottak össze, a székelyudvarhelyi lelkes fiatalok közössége pedig tartós élelmiszert gyűjtött és jótékonysági koncertet szervezett. Minden adományt személyesen vittek el Havadtőre, együtt énekeltek és játszottak a gyermekekkel. A magyarországi Császár református gyülekezete advent idején szervezett gyűjtést, január 19-én pedig az Offbeat kórus fog jótékonysági koncertet tartani Budapesten. Bár külföldről nagyon nehéz és költséges megoldani a tárgyi adományok eljuttatását, a Dubajban élő flamand közösség ennek kihívásait is vállalva gyűjtött össze és juttatott el Havadtőre kétbőröndnyi cipőt. Nagy volt az öröm, mindenkinek jutott belőle – fogalmazott Demeter Dorka, a gyűjtési akció szervezője. 

Az idei akció adományait január 5-én vitték el Havadtőre. Az évről évre növekvő, szépülő gyermekek között új arcok is vannak. Kiderült, hogy egy 27 évesen elhunyt édesanya árván maradt gyermekei ők, akiket Sebesi Ildikó befogadott. Az anyagi nehézségek miatt a nagykorú bentlakók nagy része dolgozott ebben a vakációban, többen külföldön is. Ildikó pedig próbálja előteremteni a legszükségesebbeket a kiskorúak részére. 

– Együtt pakoltuk ki a teli autót. Egy marosvásárhelyi adakozó saját kezűleg készített egy nagy babaházat a kisebbek számára. Egyből körbeállták és percek alatt megtelt a babaház lakókkal. Ezután a cipők átadására került sor. Újra rácsodálkoztunk a fiatalok szerénységére és jólneveltségére, hiszen nem ugrottak neki a sok cipőnek. Sőt, a nagyobbak egyből a kisebbek lábára kezdték próbálni a lábbeliket, mielőtt maguknak válogattak volna. Nagyon megható volt! A gyermekek és fiatalok nevében köszönet a jószívű adakozóknak, akik szívükön viselik a gyermekek sorsát – nyilatkozta az akció szervezője, Demeter Dorka.