vasárnap, május 27, 2018

Hatékonyan korrigálható a szkoliózis

Lányokra jellemző elváltozás
Fotó: Ortoprofil

A statisztikák szerint európai viszonylatban Románia vezető helyen áll a gerincferdüléses gyerekek számát illetően. Sajnos panasz hiányában nagyon sok esetben nem fedezik fel az elváltozást, holott a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos a korai felfedezés, hogy a gyerek minél előbb elkezdje az egyénre szabott gyógytornát, és ha indokolt, a gerincfűzőhöz is hozzájusson.

Amint arról két héttel ezelőtt beszámoltunk, az OrtoProfil által szervezett ScoliCamp – Románia legelső szkoliózistábora – a Bukarestben tartott díjátadó ünnepségen átvette a Krónikus Betegek Szervezeteinek Országos Szövetsége (COPAC) közönségdíját az Innováció a páciensek számára kategóriában. 

Az Ortoprofil cég az általuk kezdeményezett tábor révén próbálja felkarolni a gerincferdüléses fiatalokat, segíteni abban, hogy megbarátkozzanak a gerincfűzővel, és lelki támaszt is nyújtani, hogy ne érezzék: amiért korzettviselésre kényszerülnek, attól másak lesznek, mint a társaik. 

Szilágyi Zsolt, az Ortoprofil Országos Rehabilitációs Központjának gyógytornásza lapunk érdeklődésére hangsúlyozta, mennyire fontos a szkoliózis korai felismerése, hogy minden érintett gyermek hozzájusson az egyéni kezeléshez, és legyen kitartásuk éveken át követni. 

 

A hétköznapi tartáskorrekció is nagyon fontos

A szakember szerint a gerincferdülés főként a lányokat érinti, az idiopatikus szkoliózis pontos oka nem ismert, kialakulását nem lehet megelőzni, örökletes tényezők is közrejátszanak benne. Viszont minél korábban felfedezik, annál könnyebb kezelni. 

Mint mondta, egy lány 14-15 éves korban már csontérett, ha akkor fedeznek fel egy súlyos szkoliózist, az már elég késő. Természetesen nem azt jelenti, hogy nem lehet segíteni. Az Ortoprofil szakemberei a gerincferdülés korrigálásában leghatékonyabbnak számító Schroth- terápiát alkalmazzák. – Általában gyerekekkel dolgozunk, vannak felnőtt pácienseink is, de őket másképp kezeljük, hiszen náluk már ki van alakulva a ferdülés, és inkább azért jönnek kezelésre, hogy ne súlyosbodjon. A terápia során megtanítjuk a pácienst, hogy a hétköznapokban az ő szkoliózisával hogyan kell élni, mit tehet annak érdekében, hogy ne romoljon tovább a görbülete. A terápia mellett tehát életmódbeli változtatásokra is szükség van, hiszen a terápia maga egy óra.  Az a lényeg, hogy elérjük, a hétköznapokban is korrekciós helyzetben éljen a páciens. Sokan gondolják azt, hogy az úszás segít a gerincferdülés korrekciójában, de nincs szkoliózis, ami az úszástól helyrejönne. Nem ellenjavallott az úszás, hiszen kiváló kardioedzés, nagyon jól átmozgat, de ne gondoljuk, hogy a szkoliózisnak a specifikus terápiája. 

Érdeklődésünkre, hogy mikor indokolt a gerincfűző használata, a gyógytornász kifejtette, általában a normák alapján a 20 Cobb-fokos vagy ennél nagyobb görbület esetén ajánlott. – Ha kisebb a ferdülés szöge, akkor kezdjük gyógytornával, és hétköznapi tartáskorrekcióval, de ha látjuk, hogy romlik, akkor korzettre és gyógytornára is szükség van. A sikerhez a terápia és a korzett viselése fele-fele arányban járul hozzá. A korzettet úgy kell elképzelni, mint a fogszabályzót, egész nap kell hordani, minden aktivitást abban kell végezni. Az, hogy ki mennyi ideig kell hordja a korzettet, egyénfüggő, görbületfüggő és eredményfüggő. Legalább két-három év, de akinél súlyosabb, annál jóval hosszabb ez a folyamat – fejtette ki a szakember. 

Hozzátette, első lépésben mindig időt szánnak arra, hogy megismerkedjenek a hozzájuk forduló gyerekekkel, hogy kialakuljon egy bizalmi kapcsolat, aztán tudatosítják bennük a problémát, amit el kell fogadniuk, hogy tovább tudjanak lépni. Majd fokozatosan meg kell ismerkedniük a korzettel. – A korzett viselése lelki teher is lehet, mindenkit megvisel, csak van aki jobban viseli, esetleg elfogadóbb a baráti köre. Gyakran tanácsoljuk azt a fiataloknak, vegyék le, tegyék az asztalra, hogy lássák a társak, mi is az pontosan. Ha a viselője elfogadja, mindenki el fogja – véli a szakember.

 

A korzett nem szab gátat a mozgásban, sportolásban

Csatlós Orsolya, az Ortoprofil közkapcsolati felelőse hozzátette, azért szervezik meg a ScoliCamp tábort, hogy az ország különböző részein élő fiatalokat összehozzák, hogy megismerjék egymást, lássák, hogy nem csak ők vannak ebben a helyzetben, és a tapasztalat azt bizonyítja, hogy ez igen ösztönző hatással van a tinédzserekre. A tábor idején pszichoterapeuta segít nekik a korzettviselés okozta lelki teher feldolgozásában. De emellett óriási szükség van a család, baráti kör lelki támogatására. 

– Próbálkoztunk egy kis innovativitással, a tábornak multidiszciplináris jellege van, hiszen nemcsak arról szólt, hogy eljöttek a gyerekek, és különböző terápiákon vettek részt, hanem volt közösségfejlesztő program, sport, úszás, kirándulás, bicikliztek a cég körül, hogy felhívjuk a figyelmet, a korzett nem szab határokat, a viselője nyugodtan sportolhat is. Egyéni és csoportos beszélgetésekre is sor került, és érdekes, hogy létrejött egy online közösség a kislányok számára, és most, a tábor lejárta után nagyon sokan tesznek oda fel képeket például az első iskolai napról korzettben. A többi lány ezt látja, és ők is bátrabban vállalják fel a viselését. A táborban is voltak lányok, akik lazábban viszonyultak a dologhoz, mások eleinte görcsösebben, volt aki először pólót vett a korzettre, utána levetette, tehát kezdték elfogadni. Egyik motiválta a másikat. A társadalom is el kellene fogadja, hiszen ez egy teljesen természetes dolog. 

Voltak lányok, akik előzőleg más terápiára jártak, vagy nem volt megfelelő a korzettjük, ugyanis tudni kell, hogy csakis az egyénre szabott korzett használata hozza meg a kívánt eredményt. Kérelmeztük a piacon lévő azon korzettek bevonását, amelyek egy standardizált méretre vannak gyártva – mutatott rá Csatlós Orsolya.