hétfő, június 25, 2018

Harmadik mezőgazdasági vásár Ákosfalván

Az eddigieknél jóval gazdagabb felhozatal
Fotó: Nagy Tibor

Az előző évekénél gazdagabb felhozatal várta a látogatókat az Ákosfalván harmadszor megszervezett mezőgazdasági kiállításon és vásáron. A színvonalas rendezvényen főként a Nyárádmentéről, de a megye távolabbi településeiről is közel nyolcvan termelő és kézműves vonultatta fel termékeit. 

A szervezést felvállaló Ákosfalvi Polgármesteri Hivatal képviselői elégedetten nyugtázták, hogy az első alkalomhoz viszonyítva megháromszorozódott a kiállítók száma, és az állattartók is jóval több jószágot tettek közszemlére. 

Tejtermékek,  húskészítmények, házi szörpök és sütemények, savanyúságok, nyárádmenti zöldség, virágkompozíciók, szőttesek, horgolt babák várták a hét végén az Ákosfalvára látogatókat. A sportcsarnokban a termelőknek és a kézműveseknek biztosítottak kiállítófelületet, kivétel nélkül mindenik asztalnál igényesen tálalt kínálat várta a vásárlókat.  A csarnok szomszédságában az állatokat, valamint a mezőgazdasági gépeket állították ki tulajdonosaik. 

Osváth Csaba, Ákosfalva polgármestere elégedetten nyugtázta, hogy évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a mezőgazdasági kiállítás és vásár iránt, egyre több termelő, kézműves jön el. Hangsúlyozta: a vidéki lakosság nagy részének a mezőgazdaság jelenti a megélhetést, és ez olyan vállalkozás, amibe ha az ember belekezd, nem hagyhatja abba. Ezért lehetőséget kell biztosítani a gazdáknak, hogy népszerűsítsék kétkezi munkájuk gyümölcseit, az általuk előállított értékeket.  

– Megvan az akarat, a szükséges hozzáállás ahhoz, hogy fejlődjünk, hogy ez a vásár még jobban kinője magát – fűzte hozzá a község vezetője. 

Nem lehetett úgy elhaladni a sportcsarnokban felállított színpad előtt, hogy ne csodáltuk volna meg a színpompás, dús, már-már bokorszerű cserepes krizantémokat, amelyek a virágtermesztéssel foglal-kozó harasztkereki Voniga család fóliasátraiból származtak. Voniga Enikő elmondta, nem győznek eleget tenni az igényeknek, így folyamatosan bővítik a fóliasátrak számát. A virágok szeretete, úgy tűnik, családi vonás, hiszen a „krizantémtenger” szomszédságában lévő asztalon dekoratív faládikókba, fonott kosárkákba illesztett virágkompozíciók sorakoztak, amelyek Enikő menyének, Voniga Blankának a kézügyességét dicsérték. 

Ízlésesen, különféle motívumokkal díszített pohárkák, üvegek sorakoztak az ákosfalvi Vajda Kinga asztalán. A fiatal lány elárulta, mindig is szeretett kézműveskedni, de az üvegfestéssel másfél éve kezdett el komolyabban foglalkozni. A színes mintázatú üvegeket elsősorban vásárokon próbálja értékesíteni. Leginkább a kisgyerekes szülők időztek el Molnos Izabella asztala előtt; a gyulakutai kézműves kézzel horgolt babákat, állatokat, a rajzfilmekből ismert népszerű figurákat készít. A koronkai Balázs Katalin munkáiban a bagolymotívum volt a meghatározó, különböző méretű és színű, bagoly alakú díszpárnákat varr. 

 

Kolbászból volt a kerítés 

– mármint a kibédi húsfeldolgozó háza táján. A hétvégi vásárra ugyanis egy különlegességgel rukkoltak elő: az asztalukon egy jópofa házikó állt, aminek a falai szalonnából, a tetőzete szalámikarikákból, a kerítése pedig kolbászból készült. A húsfeldolgozó az ákosfalvi vásár visszatérő vendége, asztaluk ezúttal is húsoktól, felvágottaktól, házi szalonnától, tepertőtől roskadozott. A szomszédos asztaloknál a nyárádszeredai tejfeldogozó üzemben készült tejtermékeket lehetett megkóstolni és megvásárolni, valamint az egrestői Eldi pékség asztalánál megcsodálni a tíz-, valamint tizenöt kilós kenyereket, amelyeket erre az alkalomra sütöttek.

 

Sajtbatyu ordával töltve

Sokaknak keltették fel az érdeklődését a havadi Bakó Ferenc különféle ízesítésű parenyica sajtjai. A fiatal gazdától megtudtuk, alig öt hónapja kezdett el sajtokat készíteni, ugyanis a Hochland cég nem vásárolta már fel a tejet, így más felhasználási lehetőség után kellett néznie. Hét tehenet tartanak, és napi ötven liter tejből készül sajt. 

A kínálatban szerepelt mazsolás, császárszalonnás, köménymagos, darázsfészek alakú, valamint egy különleges, batyu formájú sajt is, ami ordával volt megtöltve. A fiatalember  jelenleg a szovátai piacon értékesíti termékeit, de ki szeretné használni a termékvásárok nyújtotta lehetőségeket, hogy a vásárlók megismerjék a sajtkészítményeit.  

 

Minőségi csiperke Gálfalváról

A nyárádszeredai Kacsó István laskagombát, a nyárádgálfalvi Szarka János pedig csiperkét kínált a hétvégi mezőgazdasági vásáron. A gálfalvi gazda öt éve termeszt csiperkegombát, három termőházat alakított ki, és havonta két-három tonnát állít elő. Mint mondta, megvan a kialakult kliensköre, több mint tíz vendéglátóegységet lát el minőségi csiperkével, emellett az áru egy részét nagy tételben, illetve a nyárádszeredai, nyárádremetei, valamint a balavásári piacokon értékesíti. Az általa termesztett csiperke iránt akkora igény mutatkozik, hogy Szarka János egy újabb termőház kialakítását tervezi. 

Hagyományosan előállított, házi termékekből bizony nem volt hiány a vásáron, több helyen is lehetett vásárolni nyárádmenti zöldséget, gazdag volt a választék például a Dózsa György községből érkezett Dávid Mihály, valamint a szentgericei Szőcs Mihály asztalán. Nemcsak megvásárolni, hanem kóstolni is lehetett a székelyvajai Kónya Etelka házi süteményeiből, viszont az édesszájúaknak szánt finomságok mellett házi laskát, eltett céklát, tormát is lehetett kapni. 

A sportcsarnok szomszédságában mezőgazdasági gépek, illetve különféle kellékek voltak kiállítva, a csarnok mellett felállított méretes sátorban pedig az állattartó gazdák tették közszemlére legszebb állataikat: szarvasmarhákat, juhokat, lovakat, valamint kisállatokat: tyúkokat, nyuszikat. A vásárra látogató gyerekek körében ezek voltak a  legnépszerűbbek. 

A csarnok előtt ezúttal is állt a lacikonyha, több üstben rotyogott a pörkölt meg a gulyás, a községbeli asszonyok, valamint a polgármesteri hivatal munkatársai azon fáradoztak, hogy a kiállítóknak és a vásárra látogatóknak szívélyes vendéglátásban legyen részük.