szerda, június 20, 2018

Haragszom a benzinkútra!

Haragba került Traian Băsescu a MOL-kúttal. Annyira megharagudott, hogy hadat üzent neki, és a múlt hét végén a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) Neptunon tartott nyári egyetemén bojkottra biztatta a résztvevőket és minden „románt”: soha többé ne vásároljanak benzint a magyar töltőállomáson. „Nemes” felháborodásának oka, hogy állítólag – én magam nem tapasztaltam, bár rendszerint a MOL-nál vásárolom a benzint – az autonóm Székelyföld térképét osztogatják. Ha kell, ha nem. A volt elnök szerint ezzel „kampányt folytatnak a román alkotmány ellen”, amit természetesen egyetlen cég sem engedhet meg magának annak az országnak a területén, ahol vállalkozást folytat.

„Hogyan engedheti meg magának a MOL, hogy szórólapokat terjesszen a benzinkutaknál az autonóm Székelyföldről egy olyan állam területén, amelynek az alkotmánya egyértelműen leszögezi, hogy egységes állam?” – tette fel a szónoki kérdést. Ugyanakkor a párt parlamenti képviselőinek feladatul adta, hogy „minden közszereplés alkalmával intézzenek támadást a MOL-kutak ellen”.

A nyári egyetem másik fő témája szinte magától értetődően az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor volt, akinek Băsescu „soha nem felejti el” azt a kijelentését, hogy december 1-je a romániai magyar közösség számára gyásznap, nem ünnep. A volt elnök előszedte a vad nacionalisták teljes arzenálját: hogy Kelemen Hunor román állampolgár, ebben az országban született, és ennek ellenére hiányzik belőle „a történelmi valóság tisztelete”.

Haragszik hát a volt elnök a benzinkútra. Holott nem is ő fedezte fel az ominózus „alkotmánysértést”, hanem Eugen Tomac PMP-s képviselő, aki azt mondja, ha a magyar olajtársaságtól tankolna, támogatná a Románia feldarabolására irányuló „agresszív budapesti törekvéseket”. És jóérzésű hazafiként nem támogathat egy ilyen kampányt. 

A két politikus egyébként a MOL székelyföldi kútjainál már 2011-ben kihelyezett plakátoktól gerjedt be, amelyek a Székelyföldi Legendárium által elkészített Székelyföld Értéktérképet népszerűsítik négy nyelven: románul, magyarul, németül, angolul. Ez Székelyföld és környékének turisztikai látványosságairól szól, amelyeken nem csak székelyföldi látnivalók szerepelnek: rajta van a Bucsecs-hegység legmagasabb csúcsa, az Omul és a Buzău megyei iszapvulkánok is.

Nem jártam soha pártiskolába, de azt gondolom, hogy ezeknek a nyári egyetemeknek a célja a szervező politikai alakulat tevékenységének ismertetése, választási esélyeinek mérlegelése és a fiatalok meggyőzése kellene legyen arról, hogy ez az a formáció, amelyet érdemes támogatni. Arról, hogy a vezető politikusok miként teremtenek munkahelyeket, mit tesznek azért, hogy az ifjú nemzedék ne meneküljön el az országból, hanem itt érezze jól magát, „dolgozzék és sokasodjék”.

A helyzet azonban az, hogy Romániában élünk, és ebben az országban minden „eredeti”. És most, a centenárium közeledtével nem is igen várhatunk mást. De ez a benzinkutas „haragszomrád”már a groteszk kategóriájába tartozik.