szombat, április 21, 2018

Halasztott káosz

Nem kis cirkusz keveredett az év elején a fiskális forradalom nyomán a különböző formanyomtatványok margóján. A botrányt enyhítendő, kidolgoztak egy egységes nyomtatványt a független tevékenységekből is jövedelemhez jutó adófizetők sarcainak bejelentésére, amit július közepéig kell leadjon a mintegy milliónyi érintett személy. Eddig úgy tűnik, a káosz csak halasztódik, megoldására szándék sincs. Vagy ész.

A pénzügyminiszter ennek kapcsán március végén jelentette be, hogy az egységes nyilatkozatot majd online is be lehet nyújtani. Azt ígérte, május közepétől ez már elérhető lesz a virtuális térben, az ehhez szükséges azonosítót és jelszót postán küldik ki az érintetteknek. Ez tévéképernyőn elszavalva nagyon hangzatos, csak a valóság másképp működik, mint azt általában keservesen tapasztaljuk. Hogy a kormánynak halvány szándéka sincs az ügyet ésszel rendezni, arra a minap már a területet ismerő szakértők hívták fel a figyelmet. Az elektronikus kifizetések terén érintett szereplők szakegyesülete szerint, amelyik állami szerveket és privát vállalkozókat egyaránt magába foglal, ezt a nyomtatványt lehetne kezelni a bankkártyás adófizetésre most is használható, kormányzati hátterű szakportálon. De ezt meg sem próbálták, hanem a jelek szerint nyitnak egy új virtuális felületet ennek az egységes nyilatkozatnak. Méghozzá, csak hogy poénja is legyen a dolognak, olyat, amelyiken nincs fizetőfelület. Tehát a delikvens számítógépen majd kitöltheti a vadonatúj egységes nyomtatványt, amelyik az eddig ismerteknél jóval bonyolultabb lesz, aztán begyalogolhat a kincstárhoz fizetni. Már ha épp hajlandó lesz működni is az adóhatóság számítógépes rendszere, amely főleg a kritikus, befizetési időszakokban nehezen bírja idegbitekkel a fiskális forradalom vívmányait.

Tehát a pénzügyér úgy igyekszik egyszerűsíteni nagyságrendileg egymillió adófizető életét, hogy ennek az egységes nyilatkozatnak kitalál egy új, alapból haszontalan megoldást, és közben tudomást sem vesz róla, hogy a dolgot nyugodtan lehetne intézni a kormány már működő e-kormányzati rendszerén. A szakik szerint ha most szólna valaki a működőképes megoldásról a nem az okosságba beleőszült miniszternek, a júliusi bejelentési határidőre technikailag már nehezen lenne kivitelezhető az ügy. Valószínűleg az eleve rossz verzió esetén is halasztani fognak, mert az állítólag nem kis technikai gondok mellett a milliós nagyságrendű postai küldemények dolga sem halad jól. De az is lehet, hogy ha az okosok tartják magukat a félévente esedékes kormánycseréhez, ennek a fegyverténynek sem lesz már felelőse, csak nagyszámú kárvallottja. Csak a postai küldemények számlája rúg ötmillióra, amit szintén a kormányzat ámokfutásába beleőszülő adófizetők állnak, az ő mérgüket és idejüket senki nem számlálja.