vasárnap, május 27, 2018

Halálos esetek is vannak

Terjed az influenza

Megyénkben két személy halt meg influenzában az elmúlt időszakban, egy ötvenéves segesvári illetőségű és egy negyvenéves gernyeszegi lakos. Mindketten más betegségekben is szenvedtek, és az AH1N1 influenzavírussal fertőződtek. Rajtuk kívül még ketten fekszenek kórházban, akiknél a B-vírus okozta a megbetegedést, és állapotuk javulóban van – tájékoztatott dr. Stelian Caraghiaur, a megyei közegészségügyi igazgatóság szóvivője. 

A légzőszervi megbetegedések száma január 29. – február 4. között látványosan megnövekedett megyénkben, a statisztikák szerint 5.955-en betegedtek meg, akik közül 66-an szorultak kórházi ellátásra. Tüdőgyulladást 2245 személynél állapítottak meg, 159 esetben szükségessé vált a kórházi ellátás. 

A kissé későn érkezett védőoltást 13.488 személynek adták be, több oltóanyag nincs, csak a megyék közötti újraelosztás után van esély arra, hogy újabb mennyiséghez jut a közegészségügy. 

Országos szinten január végéig 283 esetben mutatták ki az influenza vírusát, jobbára a B3 típusút. Oltóanyagból egymillió adagot, a múlt évinek a kétszeresét adták be a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó személyeknek. 

Ebben az évben megyénkben három gyermek betegedett meg kanyaróban Karácsonfalva községben. A védőoltással kapcsolatosan a frissen megválasztott egészségügyi miniszter a napokban kijelentette: „… az egészségügyi minisztérium kezdeményezett egy kanyaróellenes oltáskampányt, és havonta 20.000 szülő tagadja meg, hogy beoltassa a gyermekét. (…) Szerintem ebben a helyzetben az oltástörvénynek elsődleges fontosságúnak kell lennie számunkra. Azt hiszem, nem voltak kellően agresszívek ezek a kampányok ahhoz, hogy meggyőzhessük a szülőket az oltások jótékony hatásáról. Ilyen feltételek mellett nem lehet saját megítélés alapján dönteni, amikor a gyerek egészségéről van szó, és ezt nagy felelősséggel mondom. Nyílt beszélgetésre van szükség, és egy oltásokat népszerűsítő kampányra. (…) A törvény a parlament előtt van, a képviselőházban” – mondta a miniszter.

Az influenza elleni oltással kapcsolatban kijelentette: országszerte jutott a vakcinából, azonban az emberek nem akarják beoltatni magukat, annak ellenére, hogy a hivatalosságok többször hangsúlyozták a védettség fontosságát.