szombat, április 21, 2018

Hóvihar tombol Románia délkeleti részén

Hideg idő

Hóvihar tombol Románia délkeleti részén, ahol pénteken a korábbi másodfokú (narancssárga) riasztást harmadfokúra (vörös) emelte a meteorológiai szolgálat hét megyében.

A hófúvásnak leginkább kitett Buzău, Brăila, Ialomiţa, Konstanca, Călăraşi, Tulcea és Vrancea megyében a kiadós havazáshoz erős szél társul, amelynek sebessége eléri az óránként 85 kilométert.

A fővárostól keletre fekvő Bărăgan-síkságon és Dobrudzsában minden út járhatatlan a hófúvás által emelt hótorlaszok miatt, a látótávolság pedig sokhelyütt néhány méterre csökkent.

A hatóságok lezárták Románia valamennyi tengeri kikötőjét, több mint hatvan országutat, a fővárost a tengerparttal összekötő A2-es autópályát is. Az állami vasúttársaság is felfüggesztette a közlekedést – több mint negyven járatot töröltek – azokban a megyékben, ahol narancssárga és vörös riasztást adtak ki, hogy a szerelvények ne akadjanak el a hóban.

A katasztrófavédelem folyamatosan menti a hó fogságából azokat az utasokat, akik mégis az utakon rekedtek. A hófúvás sújtotta megyékből 126 szüléshez közeledő várandós nőt és 622 művesekezelésre szoruló betegeket már csütörtökön beszállítottak a kórházakba, hogy ne kelljen járhatatlan utakon mentőt küldeni értük.

A rossz idő miatt elővigyázatosságból leállították a cernavodai atomerőmű egyes blokkját. Călăraşi megyében több mint 16 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A román ortodox egyház lemondta az összes szabadtéri ünnepséget, amelyet a vízkereszt alkalmából szerveztek Tulcsán, a Duna-parton, illetve Konstancán, a tengeri kikötőben. Idén így elmarad a vízbe dobott kereszt kihalászásának hagyománya: a korábbi években az ünnepség egyik legnépszerűbb pillanata volt, amikor bátor úszók ugrottak a Duna, illetve a Fekete-tenger fagyos vizébe, hogy egymással versengve kihalásszák az egyházi elöljáró által vízbe dobott keresztet. A tomiszi ortodox érsekség szerint péntek reggelre megfagyott 170 ezer palack szentelt víz, amit a hívőknek készítettek elő.