szombat, április 21, 2018

A hátrányos helyzetűek felzárkóztatása a cél

Nagylélegzetű szociális pályázat Kerelőszentpálon

Több mint 15 millió lej értékű uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert Kerelőszentpál község egy szociális projektre, amelynek keretében mintegy ezer hátrányos helyzetű személy felzárkóztatását célozza. 

A nagylélegzetű projekt részeként szociális, oktatási, egészségügyi programok indulnak, ugyanakkor kisvállalkozások indításának a támogatására is lehetőség adódik. 

Kedei Mária Réka projektfelelős lapunknak elmondta, az uniós finanszírozású projektben a kerelőszentpáli önkormányzat partnerei a búzásbesenyői Dósa Dániel általános iskola, valamint a szentpáli Közösségi Erőforrás Központ. A több mint 15 millió lej értékű és há-roméves futamidejű pályázatra idén februárban írták alá a finanszírozási szerződést.

A fő cél a szegénység által veszélyeztetett réteg megsegítése, a társadalmi kirekesztettség visszaszorítása, főként a roma nemzetiségűek lakta közösségek körében. A projekt haszonélvezője mintegy ezer személy, és az előírások értelmében a célcsoport 30 százaléka roma nemzetiségű kell legyen. 

A községben élő romák nagy része dolgozik, és biztosítják maguknak a megélhetést, viszont Kerelőn van egy közösség, ahol nagy szükség van a beavatkozásra, ugyanis az oktatás, képzettség hiánya jelentős fennakadást okoz a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben. 

A projektfelelős kifejtette, a pályázat keretében több program lesz, az egyik legjelentősebb, hogy közel ötszáz személy számára szerveznek majd továbbképzéseket. Hogy mely szakterületekre képezik majd a munkaerőt, az azt követően dől el, hogy a helyi befektetőkkel egyeztetve felmérik az igényeket a munkaerőre. 

– Igen fejlődő ipari község lett Kerelőszentpál, nagyon sok befektető érdeklődik jelenleg is, ezért felmérjük, hogy milyen munkaerőre lesz szükségük, majd miután megoldottuk az érintettek továbbképzését, segítünk nekik elhelyezkedni az egyes munkáltatóknál – mutatott rá Kedei Mária Réka. 

Az uniós finanszírozásnak köszönhetően ugyanakkor lehetőség adódik arra is, hogy a hátrányos helyzetű személyek kisvállalkozásokat hozzanak létre. 25 üzleti terv részesülhet majd egyenként 25 ezer euró támogatásban egy-egy kisvállalkozás elindítására. Ennek az az előnye, hogy általa új munkahelyek is létrejönnek majd. 

Ugyanakkor Kerelőn, ahol a legnagyobb a roma nemzetiségű közösség, mobil központot alakítanak ki, itt zajlanak majd az egyes programok, többek között az oktatási tevékenységek is. A búzásbesenyői általános iskola segítségével három oktatási program indul, egy ún. after-school, amelynek keretében iskola után helyi pedagógusok fognak segíteni a hátrányos helyzetű közösségekben élő gyerekeknek a tanulásban, illetve, amellett hogy foglalkoznak velük, élelmet is kapnak. 

Egy külön program a 3 éven aluli, illetve az óvodáskorú gyerekeknek szól, a Második esély nevű pedig felnőtteket céloz meg, olyanokat, akik nem fejezték be a nyolc osztályt, nekik szeretnének segíteni abban, hogy legalább az általános iskolai végzettséget tudják megszerezni. 

Az oktatási programoknak közel 300 haszonélvezője lesz. A projektfelelős hozzátette: sajnos az érintett közösségekben jellemző az iskolaelhagyás, előfordul, hogy a szülők érdektelensége, de legtöbb esetben a rendkívül nehéz anyagi körülmények miatt nem engedik a gyerekeket iskolába, ezért a projekt lehetőséget biztosít arra is, hogy ötven gyereknek anyagi támogatást nyújtsanak az iskolaelhagyás megfékezése végett. 

Mindemellett a pályázatnak van egy, a lakhatási körülmények javítását célzó része is. Felmérés alapján kiválasztanak 50 családot, akiknek a lakhatási körülményein javítanak, a leginkább rászorulók részesülnek majd ebben. A pályázatba nem lehetett új szociális lakások építését belefoglalni, csupán javítást, valamint gáz-, és villanybevezetést. 

Ugyanakkor sor kerül majd egy általános egészségiállapot-felmérésre az érintett közösségek lakóinak a körében, ezenkívül a kerelői mozgó központban a jogi szolgáltatás is elérhető lesz, a helyszínen egy jogász nyújt majd segítséget többek között háztelekelésben, valamint az anyakönyvi iratok megszerzésében.