szombat, április 21, 2018

Gyarmati Ferenc a Szász Adalbert Sportlíceumban

Komolyság, becsületesség, következetesség

Gyarmati Ferenc, aki bíróként vett részt az idei Rio de Janeiró-i nyári olimpián, elfogadta meghívásunkat, és november  16-án találkozott a Szász Albert Sportlíceum tanulóival. Ezúton is köszönjük a szép, baráti beszélgetést, az élménybeszámolót és az őszinte, hiteles válaszokat tanítványaink kérdéseire. Megtisztelt azzal, hogy a riói bíráskodás után először öltötte fel azt a bírói ruhát, amit az olimpiai játékokon viselt, és elhozta a Rióban használt sípját. Mindez érdekességnek számított a gyerekek számára, de még nagyobb élményt jelentett, hogy olyan erkölcsi értékrendet mutatott fel, ami az élet bármely szakterületén megállja a helyét. 

Gyarmati Ferenc nős, két kislánya van, akik ragyogó szemmel vettek részt a találkozón. Példaképe az édesapja, aki tanárként, érdemes edzőként nagy hatással volt rá. Általa került kapcsolatba a birkózással. 

A kérdések alapján kiderült, hogy bizony nem könnyű nagy eredményeket elérni. A diplomáciai harcok, a sok-sok nehézség bárkit elbizonytalaníthatnak. Azonban az évekig tartó küzdelem, a komolyság, becsületesség, következetesség segít célba jutni. Arra is rákérdeztek a gyerekek, hogy hibázott-e bíráskodás közben, melyek a legnehezebb meccsek, miért utasított vissza két meccset, a nézőközönség befolyásolja-e a döntéshozatalban. ,,Aki nem dolgozik, az nem hibázik” –  válaszolta Gyarmati. „Ha hibázunk, be kell ismerni, és úgy javítani, hogy ne forduljon elő többé. Nem mindegy, hogy akaratból hibázik az ember vagy akaratlanul.” „Nagyon jó érzés kiválóságok között lenni, de óriási felelősség.” A nehéz meccsek például azok, amelyeket korábban már minősített, és mentálisan ez nem szabad befolyásolja. Nagyon nagy lelki jelenlétet igényel, ha például azeri–örmény, orosz–grúz játékosok egymás ellenfelei. A legnehezebb annak tudatában lenni, hogy az esetleg évekig rettentő nagy munkát befektető olimpiai játékos élete egy rossz bírói döntés miatt romba dőlhet. Nem lehet szimpátia bíráskodás közben. Két meccset azért utasított vissza, mert magyarországi versenyzőkkel szemben semleges szeretett volna maradni, vádak elkerülése végett. A nézők nem befolyásolják, bár mindent hall. 

A Sportlíceum tanulóit arra biztatta, hogy tanuljanak, ne vagány, hanem egészséges, normális életet éljenek. Azt is hangsúlyozta, hogy buta élsportoló nincs.

Nem kell túlhajszolni a szervezetüket, inkább rendszerességre, becsületességre, következetességre törekedjenek. 

Nagyon szépen köszönjük! És köszönjük a szervezést Barabás Zsuzsanna tanárnőnek!

Fábián Olga