hétfő, május 21, 2018

Győzött, de nagy bajban a Maros KK

Barhamnak (b, 50) jót tett pihenő (nem utazott el Svédországba, az év első nemzetközi mérkőzésére), kilenc távoli kísérletből hatszor betalált a Dinamo gyűrűjébe. Fotó: Nagy Tibor

Újabb győzelemmel örvendeztette meg szurkolóit a Maros Kosárlabdaklub a Dinamo elleni mérkőzésen, vasárnap este. A siker fényét beárnyékolja, hogy a csapat edzője a meccset követő sajtótájékoztatón kijelentette: játékosai csak rábeszélésre álltak ki ezen a találkozón, és ha a klubvezetés nem törleszt a bérek kifizetésében október óta húzódó elmaradásából, elképzelhető, hogy a csapat nem vállalja a játékot az Elan Chalon elleni, Európa-kupás nemzetközi mérkőzésen. „Ez példátlan lenne, a klub számára pedig beláthatatlan következményekkel járna” – mondta Szászgáspár Barnabás.

A szakvezető amúgy jó előre megpróbálta beverni játékosai fejébe, hogy nem lesz könnyű meccsük a Dinamo ellen. Tapasztalt, jó játékosok alkotják a fővárosi együttest, akik az utóbbi néhány mérkőzésen csak nagy küzdelem árán vesztettek, és minden bizonnyal foggal-körömmel kapaszkodnak majd Marosvásárhelyen is, hangoztatta előzetesen a szakvezető – és nem tévedett. 

No, nem azért, mert a fővárosiak valóban annyira jó képességűek lennének, sokkal inkább azért, mert a hazaiak kissé alábecsülték az ellenfelet, és nagyon lazán védekeztek, így a bukarestiek gyakran könnyedén jutottak kihagyhatatlan helyzetbe. Ráadásul ott volt soraikban a román bajnokságba visszatért Mitchell, aki bár edzője, Eugen Ilie szerint az elmúlt másfél évben nem-igen játszott tétmeccset (csak edzett), mégis hátán vitte a csapatát – ameddig le nem sérült. Amikor viszont combjához kapva lesántikált a pályáról, érezhetően könnyebb lett a Tigrisek dolga – ez viszont nem jelentette szükségszerűen azt, hogy azonnal érződött volna az eredményjelzőn is, sokkal inkább, hogy még inkább lazáztak a marosvásárhelyi fiúk a parketten.

Ezzel is magyarázható, hogy a Dinamo nemcsak hogy folyamatosan taposta a Maros KK sarkát, de vezetett is a tabellán, s nagyszünetben is mindössze 2 pont volt a hazaiak előnye. Fordulás után aztán kissé összekapta magát a hazai csapat, a játékosok „közelebb álltak” ellenfelükhöz, s ennek meg is lett az eredménye, „elsősorban a remekül irányító Martinic (15 gólpassz) és a kiváló dobónapot kifogó Barham vezetésével”, emelte ki beszámolójában a klub honlapja. Ekkor 15 pontra hízott a házigazdák előnye, s bár a végéig a Dinamo egyszer még feljött 6 pontra, a hozzá nem értő szem is láthatta, hogy ezen a meccsen nem a bukarestieknek áll a zászló, minek megfelelően a Tigrisek 12 ponttal nyertek, megszerezve zsinórban a negyedik, összességében pedig a nyolcadik győzelmet a bajnokságban. A klub honlapján közölt beszámolóban kiemelték Martinic fantasztikusnak nevezett teljesítményét, 15 pontos és ugyanannyi gól-passzos dupla dupláját, illetve Barham és Gajovic dobószázalékát. Előbbi 9 kísérletből 6 esetben, utóbbi 6-ból 4-szer talált be a félkörön kívülről. Egyébként a Maros KK 50%-os hatékonysággal (26/13) dobta a hármasokat ezen a mérkőzésen.

 

Jegyzőkönyv

Férfikosárlabda Nemzeti Liga, 15. forduló: Maros KK – Dinamo Bukarest 92:80 (24-25, 19-16, 22-11, 27-28)

Maros KK: Barham 22 pont (6), Gajovic 20 (4), Mohammed 18 (1), Martinic 15 (1), Sánta 8, Kalve 7 (1), Popescu 2, Lázár.

Dinamo: Tasic 28 (1), Sutalo 16 (4), Kljajevic 13, Mitchell 8, Dundjerski 6, Stănescu 5, Ciotlăuş 2, Ionescu 2, Virnă.

További eredmények a 15. fordulóból: Temesvári KK – Bukaresti Steaua CSM 86:82, BCM U Piteşti – Kolozsvári U 82:88, Nagybányai Municipal Olimpic – Nagyváradi CSM CSU 54:92.