hétfő, június 25, 2018

Gondolatok a betegek világnapján

Hogy vagy? Köszönöm, amíg járni tudok, amíg el tudtam ide jönni, jól vagyok. Elhangzik sokszor ez a párbeszéd idősek és idősödő emberek között. 

És így igaz. Hiszen február 11-én zsúfolásig megtelt a Deus Providebit Ház nagyterme a betegek világnapjára összesereglett közönséggel. 

Azonban sajnos sokan vannak, akik kórtermekben vagy otthonokban ágyhoz kötve vesznek részt ezen a megemlékezésen, melyet II. János Pál pápa 1992-ben rendelt el. 

A marosvásárhelyi Máltai Szeretetszolgálat a Tulit házaspár elgondolása szerint a programot kiegészítette, és már napokkal azelőtt ráfigyelt beteg testvéreinkre. Minden máltai tag vállalta, hogy otthonában meglátogat két beteget, hogy együttérző, szép szavakkal enyhítsen testi és lelki szenvedésükön. 

A rendezvény szentmisével kezdődött, melynek keretében a hívek a betegek szentségében részesültek. 

A szentmise után rövid, de tartalmas műsor következett a máltaiak szervezésében, melyet Dendea Mária nyugdíjas egészségügyi asszisztens koordinált. Kedves, szép szavakkal üdvözölte a jelenlevőket, és felkérte a máltai tagokat, hogy mondják el közösen a máltai imát, melyben az Úr Jézus segítségét kérik, hogy mindenki szeretettel forduljon a szenvedők felé. 

Palkó Ágoston római katolikus plébános, a máltaiak lelki vezetője a nap jelentőségét hangsúlyozta, azt, hogy nemcsak a betegekért imádkozunk, hanem az őket ápoló hozzátartozókért, az orvosokért és minden egészségügyi dolgozóért. Továbbá ismertette a lourdes-i események csodás, de hiteles törté-netét. Előadását személyes élményeivel tette színessé. A Szentírásból példákat idézett, ahol Jézus szeretettel hajolt le a szenvedők felé. Kifejtette, hogy a betegség sok esetben a Szentlélek figyelmeztetése. 

Dendea Mária néhány mondattal arra intett, hogy legyünk jó barátságban saját testünkkel, így megelőzhetünk bizonyos betegségeket. Az előadó helyben tornagyakorlatokat is bemutatott. 

A hangulatot oldották a Tulit János által elmondott tréfás gondolatok, de mosoly akkor csillant meg igazán a hallgatóság szemében, amikor két gyermek táncospár személyében berobbant a színpadra a tavasz. Bár kint még makacskodott a február, a teremből kiosontak a betegséggel járó gondok. 

Buksa Éva nyugalmazott tanárnő, máltai tag hívta meg körünkbe a Somodi házaspár által tanított kis táncosokat: Gherman Klárát, a Bernády György Általános Iskola VI. osztályos és Fekete Renátát, az iskola V. osztályos tanulóját, valamint Demeter Dánielt és Szőts Dávidot, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium V. osztályos diákjait. Színvonalas, szép táncukat köszönjük szépen!

Kálmán Elena, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium VIII. osztályos, csodálatos hangú tanulója népdalokat énekelt.

Zárószámként még elhangzott két szép szavalat is Tövissi Éva nyugalmazott tanárnő és Pollák Erzsébet tolmácsolásában. 

A rendezvény közös imával zárult. Az előtérben a vendégeket és a háziakat szépen megterített 

svédasztal várta, melyet a Máltai Szeretetszolgálat készített nagy szeretettel. 

Tulit Viktória máltai vezető azt szeretné, hogy az a gondoskodás és az az odafigyelés, mellyel felkaroltuk beteg testvéreinket, folytatódjon az év minden napján. Erre a szándékunkra kértük Isten áldását. 

Radványi Hajnal máltai tag