szerda, június 20, 2018

A globális felmelegedés hatása

Tél a tavaszban

Bármennyire furcsán hangzik, a napokban Izland térségéből, északról hozzánk érkezett hideg légáramlat – a szélsőséges időjárás is – a globális felmelegedés hatása. Legalábbis ezt állítják a meteorológusok. 

Mert míg április első napjaiban az ebben az időszakban megszokott átlaghőmérsékletnél jóval magasabb értékeket mértek, most ez a jelenség megfordult. Az áprilisi sokévi átlag 9,7 Celsius-fok körül van. Április 4-én 12 fokot mértek, míg 19-én és a tegnap, 20-án 6,9 fok volt a napi átlaghőmérséklet. A havazás, havas eső, illetve később az eső eltart szombat-vasárnapig is. 22-én felszakadozik ugyan a felhőzet, de hideg szél várható. A nappali hőmérséklet alig éri el a 6 Celsius-fokot, míg éjszaka akár -4 fokig is lehűlhet a levegő. Még vasárnap és hétfőn sem szabadulunk meg a csapadéktól, bár az idő fokozatosan kezd felmelegedni. 25-étől már a kellemes 20 fokot is eléri a nappali hőmérséklet, de a változékony időjárás még május elsején is okozhat meglepetéseket. 

A megyeszékhelyen és környékén ugyan nem rakódott le a hó, de a magasabb vidékeken elég jelentős mennyiség gyűlt össze. Április 22-én, csütörtökön a Kelemen-havasokban a Rekettyés csúcson 57 cm volt a hóréteg vastagsága, Gödemeserházán 13 cm-t, Hévízen 10 cm-t, Laposnyán 3 cm-t, a Bucsinon 37 cm-t, Dicsőszentmártonban 6 cm-t, Nagysármáson 2 cm-t mértek – tájékoztott Györfi Zoltán, a marosvásárhelyi meteorológiai központ előrejelzésekkel foglalkozó meteorológusa. 

Amint korábban jeleztük, a ciklon erős széllökéssel érte el megyénket, több fát is kicsavart tövestül, és háztetőket is megrongált. Maros megye tizenkét településének csaknem 3500 lakosa maradt csütörtök reggel villanyáram nélkül, miután Kebeleszentivány közelében egy fa rázuhant a középfeszültségű vezetékre. Az áramszünet Nyárádszereda, Ikland, Kebeleszentivány, Székelybő, Székelytompa, Kisszentlőrinc, Kebele, Székelymoson, Vece, Marosagárd, Székelykál, valamint Jedd 3470 lakosát, 37 transzformátorállomást érintett. Virag Cristian, a Maros megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szóvivője lapunknak elmondta, tegnap 10 óra körül sikerült kiküszöbölni a hibákat, és helyreállítani az áramszolgáltatást. 

Országszerte – ugyancsak az extrém időjárás miatt – csütörtökön délelőtt több vonat órákat késett. Többek között a Máramarosszigetről Bukarestbe tartó gyorsvonat rekordot ért el több mint négyórás késéssel, de a Brassó felől a fővárosba tartó vonat is több mint két órával később ért a célállomásra. Maros megyén áthaladó, illetve Marosvásárhelyről induló és érkező vonatok nem késtek többet a megszokott néhány percnél – tájékoztattak a marosvásárhelyi állomás tudakozójából. Lapzártáig nem érkezett hír arról, hogy az időjárás súlyosabb közúti balesetet okozott volna térségünkben.