szerda, június 20, 2018

Giuseppe Verdi remekműve Marosvásárhelyen

Traviata

Amit azt korábban is hírül adtuk, a Kolozsvári Magyar Opera társulata újra reprezentatív előadással vendégszerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. A kincses város művészei február 18-án, ma 18 órától Giuseppe Verdi Traviata című operáját mutatják be a marosvásárhelyi közönségnek – Miklósa Erika főszereplésével.

 Az előadásról szóló közlemény szerint 1847 és 1852 között Giuseppe Verdi hosszú időt töltött Párizsban, ahol nagy valószínűséggel látta Alexandre Dumas frissen bemutatott darabját, A kaméliás hölgyet (La dame aux camélias). A darabból írt operával, a Traviatával Verdi kilépett A trubadúrhoz hasonló tiszta történelmi drámák világából, és olyasmihez közelített, amit társadalmi realizmusnak is nevezhetnénk – bár a ,,társadalom” ebben az esetben a felső tízezret jelenti. Az operát a velencei La Fenice Színház rendelte, de a családi viszályról és a végzetes kór terhelte szerelemről szóló történet óhatatlanul kihívta a konzervatív cenzorok ellenséges indulatát. Hála azonban a leghíresebb velencei színház kitűnő kapcsolatainak, a hatóságok végül beérték egyetlen lényegi változtatással: a történetet a jelenből 1700-ba kellett áthelyezni.

 Manapság a Traviata Verdi leggyakrabban előadott és legtöbbször lemezre vett operája. Varázsát – mint minden érett Verdi-műét – részben a fontos dallamok zenei minősége adja: Violetta szoprán-, Alfredo tenor-, Germont baritonszólama a hírnév biztos garanciája lehet. Mivel a lehető legnagyobb érzelmi hatást hatásvadászat nélkül kívánja elérni, a Traviata az az opera, amely a legalkalmasabb arra, hogy a beavatatlanokat Verdi-rajongókká tegye. Erre gondolhatott a Maestro is, amikor néhány év múltán – arra a kérdésre, hogy melyik operáját szereti legjobban – azt válaszolta: ,,Szakmabeliként a Rigolettót, műkedvelőként a Traviatát”.

A zeneszerző a kiválasztott kevesek, Mozart, Wagner és Puccini körébe tartozik: legalább egy tucat műve van állandóan színpadon. Az ok két szóban összefoglalható: dráma és dallam. Isaiah Berlin filozófus, szellemtörténész így summázta Verdi varázserejét: ,,A nemes, egyszerű, töretlenül eleven, természetes teremtő- és szervezőerejű Verdi egy immár nem létező világ hangja. Azért oly népszerű máig mind a kiművelt, mind a legegyszerűbb hallgatóság körében, mert örök érzelmi és tudati tartalmakat fejezett ki a legközvetlenebb módon – akárcsak Homérosz, Shakespeare, Ibsen és Tolsztoj”.

 A mű szövegét F. M. Piave ifj. A. Dumas A kaméliás hölgy című műve nyomán írta.

Vezényel: Jankó Zsolt, a szereposztás pedig a következő: Violetta Valery: Miklósa Erika, Flora Bervoix: Molnár Mária, Annina, Violetta szobalánya: Mányoki Mária, Alfred Germont: Pataki Adorján, Georges Germont, az apja: Balla Sándor, Gaston vicomte: Plesa Róbert, Douphol báró: Sándor Árpád, D’Obigny marquis: Kovács Ferenc, Grenvil doktor: Szilágyi János, Joseph, Violetta inasa: Rigmányi István, Lakáj: Mányoki László, Levélhordó: Veress László. Díszlettervező: Venczel Attila. Jelmeztervező: Witlinger Margit. Karigazgató: Kulcsár Szabolcs. Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre. Korrepetitor: Nagy Ibolya, Incze G. Katalin, Nagy Gergő. Ügyelő: Gálffy Erzsébet. Súgó: Kostyák Sz. Júlia

Rendező: Gombár Annamária. 

 Az előadásra kizárólag a vendégtársulat jegyei érvényesek. Jegyek válthatók a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban működő jegypénztárban előadás előtt egy órával (telefon: 0365/806-865).