kedd, június 19, 2018

Gazdanap a Csűrszínházban

Maros megye legnagyobb szakmai seregszemléje

Augusztus 27-én, szombaton egész napos programmal várja a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete – Maros szervezete a gazdákat Mikházára a Csűrszínházban megrendezett gazdanapra. Nem csak a színházban lesznek előadások, művelődési program, hanem külön sátorban fogadja majd az érdeklődőket az Agrárakadémia, a gazdaköri vezetők a művelődési otthonban találkozhatnak, ugyanakkor az iskolában fafaragászati kiállítás lesz, a sportpályán pedig mezőgazdasági gépeket, állatokat, különböző termékeket szemlélhetnek meg az érdeklődők. 

A szabadtéri kiállítások (termékek, népművészeti tárgyak, mezőgazdasági gépek, kis- és nagyállatok stb.) a mikházi sportpályán, a népművészeti kiállítás a kultúrotthonban, a fafaragászati kiállítás az iskolában 9.30-tól várja a látogatókat a program ideje alatt. 

A gazdanap hivatalos része 10 órakor kezdődik a Csűrszínházban, ahol többek között Csomós Attila, az RMGE-Maros elnöke Együtt a megmaradásért címmel tart vitaindítót. Ezt követik az üdvözlőbeszédek: Magyari Péter, Nyárádremete polgármestere, Szélyes Ferenc, a Csűrszínház Egyesület elnöke, Péter Ferenc, a Maros Megyei 

Tanács elnöke szólal fel, aki a megyei tanács és a megye mezőgazdasággal foglalkozó civil szervezeteivel való együttműködési lehetőségekről is beszél. Baciu Laurenţiu, a LAPAR (Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România) elnöke a szervezetek közötti országos együttműködésről értekezik. Dr. Torda Márta osztályvezető, a magyar Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztályának osztályvezetője a Kárpát-medencei összefogási törekvésekről tart előadást. Kocsy Béla, a magyarországi Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Külkapcsolati Igazgatóságának igazgatója a határon túli Falugazdász Hálózat jelentőségére, kereskedelemfejlesztési lehetőségeire hívja fel a figyelmet. Végül dr. Somogyi Norbert, a magyarországi Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ megbízott főigazgatója a klímaváltozásról és ugyancsak a mezőgazdasági együttműködésről beszél a megjelenteknek. A hivatalos értekezlet zárásaként hirdetik ki az RMGE Maros által meghirdetett Legszebb konyhakert pályázat nyerteseit. 

12 és 16 óra között a Csűrszínház színpadán a következő előadók lépnek fel: a sóváradi Szuszékdöngetők és a marosludasi Hajdina, valamint a marosszentannai Aranykalász néptánccsoportok, a fehéregyházi fúvószenekar, majd ugyancsak a fehéregyházi Székely Tímea és Sumánszki Tímea egy-egy verset szavalnak el, végül a jeddi Nagy János citeraműsora zárja a kulturális rendezvényt. 

A fiatal gazdák – és nem csak – részt vehetnek az agrárakadémia sátrában, Bíró Csaba, az RMGE Maros alelnöke és Joó Andrea Erika, az Agrárakadémia szervezője műsorvezetésével. 12 órától a következő szakemberek előadásait hallgathatják meg az érdeklődők: Bordi Kacsó Zsolt, az APIA (Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség) Maros megyei kirendeltségének szakreferense, Parajdi Borbála, az Eurotop Consulting Kft. ügyvezetője, Kulcsár Zoltán, a LÁM Alapítvány képviselője a támogatási lehetőségekről beszélnek. Ezt követően dr. Albert Imre, a Bioterra Egyesület elnöke a romániai biogazdálkodás jelenét és jövőjét vázolja fel. Kacsó István, a szamóca- és gomba-, Nagy Dániel a fűszerpaprika, Farkas György a tárkony-, kapor-, és csomborttermesztésről tart gyakorlati előadásokat. Páll Tamás Levente, a CTO Optimetriq Kft. műszaki vezetője érdekes témáról, a drónok mezőgazdasági használatáról értekezik.

Ezzel párhuzamosan, szintén 12 órától a mikházi művelődési otthonban az RMGE és az EMGESZ (Erdélyi Magyar Gazda Egyesületek Szövetsége) kapcsolatáról, a szervezeti életről lesz szó. Jakab Ernő, EMGESZ elnöke ismerteti a szervezet megalakulását, kifejti ennek szükségességét és bemutatja a tisztségviselőit. Tiboldi László, az EMGESZ alelnöke a szövetség pénzügyi helyzetét vázolja fel. Csomortányi István Csaba, az EMGESZ alelnöke az egyesületek és az alapítványok létrehozását és működését szabályozó 26/2000-es sürgősségi kormányrendeletet, valamint az egyesületek és más társulási formákat szabályozó 36/1991-es törvényt ismerteti. Ezt egészíti ki Csomós Attila az 1/2005-ös mezőgazdasági szövetkezeti törvény bemutatásával. Dénes Irén, Maros Megyei Közpénzügyi Hivatal Igazgatóság, aligazgatója az új pénzügyi (adóügyi) törvénykönyv egyesületekre vonatkozó előírásairól tart előadást, míg dr. Kupán Edit agrárközgazdász, tanár az egyesületeknek szánt EU-s és állami támogatási lehetőségeket vázolja. Bocskay István, Szentes önkormányzatának főtanácsosa az agrármarketingről, dr. Somogyi György, a szatymazi gazdakör elnöke, fűszerpaprika-nemesítő a Kárpát-medencei magyar gazdaegyesületek közötti összefogásról beszél, dr. Torda Márta pedig arra a kérdésre keresi majd a választ, hogy mit kell tenni azért, hogy a Kárpát-medencei magyar gazdaegyesületek munkája hatékonyabb legyen.

Nem marad el a gyakorlati tapasztalatcsere sem. A gazdák 18 órától meglátogathatják Nagy Tamás húsmarhatenyésztő farmját és Fazakas Miklós zöldségtermesztő fóliaházait is. A rendezvény Nyárádszeredában kötetlen beszélgetéssel zárul Bálde Ernő Nyárády panziójában.