hétfő, április 23, 2018

Forradalmasítanák a futballt

Miután a megalakulása óta a labdarúgás szabályzatát megalkotó és módosító szervezet, az International Board a konzervativizmus egyik legnehezebben bevehető bástyája volt, a tavalyi áttörést követően olyan forradalmi szabálymódosító tervekkel állt elő, amelyek alapjaiban változtathatják meg a játékot.

Egy éve a videobíráskodás kísérletezésének engedélyezése volt az a döntés, amely az első léket verte a brit (a Board felét a négy brit szövetség képviselői adják, négy szavazat a FIFA-é, hat szavazat kell a döntéshez) hagyománytisztelet falán. Az idei ülésen aztán, miután arról számolhattak be, hogy a videobíráskodás kísérletei kapcsán nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak, és sikerült sok olyan rossz játékvezetői döntést elkerülni, ami a technológia nélkül lehetetlen lett volna, a testület újabb javaslatcsomaggal állt elő. Való igaz, a videobíráskodás általános bevezetése és univerzálisan érvényes szabályba foglalása még nem történt meg, hisz további kísérletezést tartanak szükségesnek, a legújabb javaslatok némelyike azonban egészen megváltoztatná azt a játékot, amit ma ismerünk.

Kétségtelen, hogy a legmerészebb javaslat az effektív játékidő bevezetése a futballban, amely az időhúzás kiküszöbölését tehetné lehetővé. Erre több lehetséges változatot is megvizsgálnának. Radikális változtatást jelentene, ha végig az effektív játékidőt vennék figyelembe, és mondjuk egy félidő időtartama 30 percre csökkenne. Alternatív javaslat, hogy az effektív játékidőt csak az első félidő utolsó öt, a második félidő utolsó tíz percében alkalmazzák. A másik lehetőség, hogy a játékvezető akkor állítja meg az órát (és a bíró óráját szinkronizálnák a stadion kijelzőjével), ha hosszabban áll a játék, mint például a kézilabdában. Ilyen helyzetek: a gólöröm, a cserék, az ápolás, büntetőrúgás megítélése és elvégzése közötti idő stb.

Ugyancsak az időhúzás kiküszöbölését célzó javaslat, hogy tegyék lehetővé, hogy a játékos saját magának végezze el a szabadrúgást, azaz akár egyedül, cselezéssel induljon a labdával.

Egy további roppant érdekes javaslat arra vonatkozik, hogy például miként lehet elkerülni azt, hogy a játékosok behatoljanak büntetőrúgás elvégzésekor idő előtt a tizenhatoson belülre. Ennek értelmében a tizenegyest ugyanúgy kezelik, mint a büntetőpárbaj esetében. Ha nem születik gól, kirúgást kap a védekező csapat, még akkor is, ha a labda nem hagyta el a pályát, vagy a kapus ütötte ki. Egy másik változtatás azt szeretné elérni, hogy ne a bíró döntse el, hogy mikor ér véget a meccs, hanem az akkor történjen meg, amikor a labda először hagyja el a játékteret, miután lejárt a játékidő.

Apróbb módosítások az ítéletek elleni tiltakozások szigorúbb büntetése, a sárga és piros lapok alkalmazása az edzők és egyéb hivatalos stábtagok esetében is, vagy büntető helyett gól ítélése, ha a védő szándékosan kézzel ment a gólvonalról.

Ami biztos, ezek a módosítások a következő idényben nem lépnek életbe, és az oroszországi vb-ig is legfeljebb a videobíráskodás bevezetésére van esély. A szurkolók azonban már most szokhatják az ötletet, mert csak idő kérdése, hogy az International Board szabálymódosításai forradalmasítani fogják a futballt.