szerda, június 20, 2018

Folytatódott az adóhivatalnokok tiltakozása

Fotó: Nagy Tibor

Kedden országszerte, így Marosvásárhelyen is folytatódott a pénzügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények dolgozóinak munkabeszüntetése. Az egységes bértörvény általuk vélt igazságtalanságai ellen tiltakozva a hétfői 22 ezer után kedden mintegy 15 ezer adóhivatalnok lépett spontán sztrájkba.

„Vannak emberek, akik továbbra is utcára akarnak vonulni, kivonultak, mások a holnapi találkozóra várnak a pénzügyminiszterrel és a kormányfővel. Túl nagy remények nincsenek a kollégáink részéről, mert igazából ők is elvesztették a bizalmukat abban, hogy a politikusok véghez is viszik, amit megígértek” – nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek Vasile Marica, a közalkalmazotti Sed Lex szakszervezeti szövetség elnöke.

Meglátása szerint csak úgy lehet rendezni az alkalmazottak elégedetlenségeit, ha a kormány közbenjár a parlamenti szakbizottságoknál.

A Sed Lex különben már eljuttatott a pénzügyminisztériumhoz egy új bértáblát.

„Elküldtünk egy új bértáblát, ami más nézőponton alapszik, más kritériumok mentén áll össze, másként láttatja a romániai adórendszerben kifejtett munka fontosságát és összetettségét” – mutatott rá Marica.

Hétfőn mintegy 1000 alkalmazott tüntetett a pénzügyminisztérium székháza előtt, arra híva fel a figyelmet, hogy a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény tervezete elvesz az alkalmazottak fizetéséből, nem veszi figyelembe a szaktárcánál és az alárendeltségébe tartozó intézményeknél kifejtett munka összetettségét és fontosságát. A Sed Lex közlése szerint országos viszonylatban csaknem 22 000 alkalmazott szüntette be hétfőn a munkát, tegnap mintegy 15 ezer adóhatósági alkalmazott folytatta a sztrájkot.

Bogdan Stan, az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) elnöke hétfőn a Mediafaxnak elmondta, a bérezési törvény módosítását célzó javaslatokat beterjesztették a kormány elé.

„A szakszervezetek elégedetlenségei a bérezési törvénnyel állnak összefüggésben. Már tárgyaltam a szakszervezeti vezetőkkel. Meghallgattam a követeléseiket. Benyújtottam a módosítási javaslatokat, amelyek az eltérések megszüntetésére és a 15 százalékos pótlék megtartására vonatkoznak. Őszinte és nyitott párbeszédben állunk. Arra kérem őket, hogy vegyék fel a munkát, és biztosítom őket arról, hogy elnöki minőségemben megteszem a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy elégedetlenségeiket meghallgassák, és megtaláljuk a megoldásokat az intézmény hatékony működésének biztosítására” – nyilatkozta a Mediafaxnak az adóhatóság elnöke.

 

Júliusra jöhet az egységes bértörvény

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője, a képviselőház elnöke azt nyilatkozta hétfőn az Olt megyei Cilieni-ben, hogy minden esély meg van arra, hogy július elsejéig elfogadják az egységes bértörvényt.

„Az egységes bértörvényt befejezzük és elfogadjuk. A törvény rendet rak a fizetések között, és emeli a béreket. Vannak, akik azt szeretnék, hogy még ennél is nagyobb arányban nőjön a bérük. Van, aki azt mondja, hogy ugyan növelték az én fizetésemet, de amannak miért növelték még jobban? Nem egy egyszerű törvény, de végigvisszük. Nem látom be, miért ne sikerülne július elseje előtt elfogadni a törvényt?” – mondta Dragnea, akit az Agerpres hírügynökség idézett. A szenátus jogi bizottsága hétfőn kedvezően véleményezte a közpénzből fizetett alkalmazottak egységes bértörvényének tervezetét. (hírösszefoglaló)