hétfő, április 23, 2018

Folytatódik az első félév

Három hét múlva újra vakáció
Fotó: Nagy Tibor (archív)

Hétfőn véget ér a háromhetes téli vakáció, és az óvodások, iskolások számára folytatódik a 2017–18-as tanév első fele. A tanügyminisztérium honlapján közzétett adatok alapján az oktatási időszak további forgatókönyvét körvonalazzuk.

A tanítás három hétig zajlik, február 3-án pedig véget ér az első félév, és megkezdődik az egyhetes félévi vakáció. A február 12-én kezdődő második félév 18 hétből áll. Az oktatási folyamatot amárcius 31-én a tavaszi szünidő szakítja meg, amely április 10-ig tart. Ezt követően június 15-éig zajlik a tanítás, 16-án pedig elkezdődik a nyári vakáció. A végzős évfolyamok számára ezúttal is hamarabb ér véget a tanév, a tizenkettedikesek május 25-én, a nyolcadikosok június 8-án búcsúznak iskolájuktól.

Azokban a tanintézetekben, amelyekben még nem szervezték meg az Iskola másként alternatív tanítási hetet, erre május 31-ig kell sort keríteni. A felső tagozatos általános iskolásoknak és a középiskolásoknak félévi dolgozataikat legkésőbb három héttel a tanítás befejezése előtt kell megírniuk.

 

Kisdiákok felmérése

A megyei tanfelügyelőség honlapján közzétett adatok szerint a második, negyedik és hatodik osztályos diákok tudásszintjének országos felmérésére májusban kerül sor. A magyar tagozatra járó másodikosok május 9-én matematikából bizonyíthatják tudásukat, 10-én pedig azt mutathatják meg, mennyire tudnak helyesen írni, olvasni. A negyedikesek május 15-én román nyelvből, 16-án matematikából, 17-én anyanyelvből bizonyíthatnak. A hatodikosok május 23-án a nyelv és kommunikáció, 24-én a matematika és természetismeret nevű, összevont felmérőt írják meg. Mint ismeretes, az országos felmérők eredményei tájékoztató jellegűek, és nem kerülnek be az osztálynaplóba. 

 

Kisérettségi június közepén

A nyolcadik osztályt végzett diákok június 4–8. között iratkozhatnak be az országos képességmérő vizsgákra. A kisérettségi június 11-én a román nyelv- és irodalomból zajló írásbeli vizsgával kezdődik, 13-án matematikából, 14-én anyanyelvből bizonyíthatják tudásukat a diákok. Az óvások előtti, ideiglenes eredményeket június 19-én legkésőbb déli 12 órakor hozzák nyilvánosságra, a fellebbezéseket ugyanaznap 14–19 óra között lehet benyújtani. A végső eredményeket június 23-án teszik közzé.

 

Februárban szóbeliznek az érettségizők

Az érettségi előtt álló diákok a korábbi éveknél sokkal hamarabb, január 29. – február 2. között iratkozhatnak be a vizsgasorozatra. A szóbelik még februárban lezajlanak. A második félév első felében, 12–13-án román nyelvi tudásukról, 14-15-én anyanyelvi ismereteikről adhatnak számot a diákok, 16-án, illetve 19-20-án számítógépes ismeretekből, 21-22-én idegen nyelvből szóbeliznek. Az írásbeli vizsgák sorozata a tizenkettedikesek évzárója után egy hónappal kezdődik, június 25-én román nyelv- és irodalomból, 26-án anyanyelvből, 27-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 28-án a választott tantárgyból írásbeliznek a fiatalok. Az ideiglenes eredményeket július 4-én déli 12 óráig teszik közzé, az óvásokat aznap 16 óráig lehet benyújtani. A fellebbezések utáni végső eredményeket július 9-én hozzák nyilvánosságra.

A sikertelenül vizsgázott vagy a vizsgáktól távol maradó diákok július 10-13-án, a pótvizsgázók július 27-én iratkozhatnak be az őszi pótérettségire, amely augusztus 20-án a román nyelv- és irodalomból zajló írásbelivel kezdődik. Augusztus 21-én anyanyelvből, 22-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 23-án a választott tantárgyból írásbeliznek a pótérettségizők. A szóbeli vizsgák augusztus 24–31. között zajlanak. Az ideiglenes eredményeket szeptember elsején délben függesztik ki, aznap 16 óráig lehet fellebbezni, a végső eredményeket szeptember 6-án hozzák nyilvánosságra. Mind a kisérettségire, mind az érettségire készülők megtalálhatják a tételmintákat a megyei tanfelügyelőség honlapján: www.edums.ro.