csütörtök, május 24, 2018

Folyamatosan bizonyítanak a „művészetis” diákok

Előkelő díjak, sikeres rendezvények
Kentelki GáborXII. osztályos diák önálló kiállítása (Fotó: Bodolai Gyöngyi)

Az első félévi mérleg alapján sikeres szereplések egész soráról számolhatnak be a Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum diákjai, ami elégtételt jelent szaktanáraik és az iskola vezetősége számára is. Ugyanakkor el kell ismernünk, hogy nehéz követni, összefogni az iskolában folyó sokrétű, gazdag tevékenységet, amelyet Veer Renata igazgatónővel és Ávéd Éva aligazgatónővel közösen próbáltunk számba venni. Korántsem a teljesség igényével, hiszen ahhoz több újságoldalra lenne szükség.

A valamikori sok vita után az iskola osztályainak szerkezete mára már kikristályosodott, és sikerül évről évre tehetséges diákokkal betölteni a helyeket. 

Hagyományszerűen indul a következő iskolai évtől is egy magyar és egy román tannyelvű előkészítő osztály, valamint két (egy magyar és egy román nyelvű) zenetagozatos első osztály, amelyekbe zenéből felvételi vizsgát szerveznek. Ötödiktől egy zene és egy képzőművészet szakos osztályba várják a tehetséges diákokat mind a magyar, mind a román tagozaton. Kilencediktől a zene szakos osztály a drámapedagógia szakkal, a képzőművészeti osztály műépítészet szakkal bővül. 

A zene szakos diákok az első fél-évben két hangversenyen bizonyították tehetségüket, felkészültségüket. Január 30-án a Kultúrpalota kistermében tartották az V-VIII. osztályosok hangversenyét telt ház mellett. A koncerten a legtehetségesebbek játszottak zongorán, vonós, pengetős, fúvós és ütős hangszereken. Február elsején a középiskolások léptek fel a Kultúrpalota nagytermében, ami lehetőséget nyújtott, hogy bemutassák hangszeres felkészültségüket és előadóképességüket a már említett hangszerek mellett hárfán, valamint éneklésben is. Olyan magas színvonalú koncertek voltak, amit bármely zenekedvelő meghallgathat. 

– Nagyon szeretnénk, ha a nagytermi hangversenynek a zenekedvelő marosvásárhelyi közönség nagyobb figyelmet szentelne, és telt ház tapsolna a fiatal tehetségeknek – mondta Ávéd Éva aligazgatónő. 

A hangversenyek mellett az első félév végén több országos és nemzetközi versenyen is dobogós helyezést értek el diákjaik. A Piatra Neamţon szervezett Emanuel Elenescu nemzetközi versenyről öt első és egy második díjjal tértek haza. Fuvolajátékukkal Geréd Jolán tanítványai, Pethő Réka (X.) és Magdó Ráhel (XII.) remekeltek. A XII.-es hegedűs Jakab Roland, Negruţ Mariana tanítványa szintén a dobogó legfelsőbb fokára léphetett, ahogy a kürtön játszó Curca Estera is (felkészítő tanára Curca Pavel). A hatodik osztályos diáklány a Bukarestben szervezett Dan Cumpata országos versenyen is első lett. Klasszikus énekből a XII.-es Rad Radu nyerte el Piatra Neamţon az első díjat. Két ötödikes zongorista, Nagy Krisztina (Gyarmati Andrea Katalin tanítványa) és Szaniszló Attila (Lakó Judit tanítványa) a iaşi-i Fortepiano versenyen kapott első és előadói különdíjat is. A végzős Rad Radu (Someşan Marian tanítványa) klasszikus énekből a Musical Lira fesztivál trófeáját nyerte meg.

A képzőművészek is eseményekben bővelkedő félévet zártak. Októberben a Kultúrpalota kiállító-

termeiben találkozhatott alkotásaikkal a nagyközönség, Csíky Szabó Ágnes XI–XII.-es tanítványai elegáns, merész ruhamodelleikkel mutatkoztak be a gótika jegyében szervezett divatbemutatón ugyancsak a Kultúrpalotában, ahol Kubanda Csilla VI–VIII.-os diákjai állították ki képzőművészeti alkotásaikat. Kovács Tibor építész szakos diákjai részt vettek az Építészek Rendjének októberi seregszemléjén. Kolumbán Kántor Zita és Căbuz Annamária középiskolás diákjai a marosvásárhelyi Rotary klubok közös rendezvényén állították ki alkotásaikat a Mihai Eminescu Művelődési Házban, Şerban Maria tanítványai karikatúrákat készítettek a Nemzeti Színház napjain. A Rotary Téka Club jótékonysági bálján 20-an állították ki műveiket, amelyeket árverésre bocsátottak, és a befolyt összeg egy részével az iskola tehetséges tanulóit támogatják. Ugyancsak a művészeti iskola diákjai számára gyűjtöttek a Rotary Maris Club fenyőfa-díszítési versenyén is. 

A képzőművész szakos hallgatók is szépen szerepeltek az országos versenyeken. A botoşani-i művészeti iskolában rendezett Hódolat Stefan Luchiannak elnevezésű versenyen a X.-es Kiss Norbert (Kolumbán Kántor Zita tanítványa) első díjat nyert. A képzőművész szakos diákok közül heten végeztek az első helyen az Aradon szervezett nemzetközi versenyen. A csíkszerdai Textilbiennálén is sikeresen szerepeltek Csíky Ágnes tanítványai, az Alexandru Ciucurencu nemzetközi versenyen a nyolcadikos Besplatez Brigitte (Pop Rodica tanítványa) első lett. 

Amint Veer Renata igazgatónő elmondta, értékelik Kentelki Gábor XII.-es diákjuk egyéni kiállítását, aki a múlt év során több értékes elismerésben részesült. 

Jelenleg a megyei képzőművészeti versenyre készülnek, amelyre 19–20 iskolát várnak. A márciusban kezdődő rendezvény keretében nyílt műhelyeket szerveznek a marosvásárhelyi várban a IV–VIII.-os diákoknak agyagozásból. A munkák beadása és zsűrizése nyomán május végén a Kultúrpalotában állítják ki a versenyen díjazott festészeti, szobrászati alkotásokat. A verseny szervezésével azt szeretnék elérni, hogy az általános iskolákban is nagyobb figyelmet szenteljenek a rajz oktatásának – hangsúlyozta Veer Renata igazgatónő. 

A zenészek sem ülnek tétlen, március 23–24-én a marosvásárhelyi iskola lesz a helyszíne a zeneolimpia körzeti szakaszának, amelyen hat megye 160 diákja vesz részt. A XI–XII.-es diákok kórusvetélkedőjének körzeti szakaszát is Marosvásárhelyen tartják – újságolta Ávéd Éva igazgatóhelyettes.