hétfő, június 25, 2018

Folyósítják a mezőgazdásági támogatások második részletét

Anyagi fedezet a tavaszi kampányra

Az év végi költségvetés-kiegészítéssel a kormány november végén átutalta a szükséges összeget, 1,09 milliárd lejt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumnak, amelyet kiegészítettek más forrásból származó mintegy 1,7 milliárd lejjel. Ebből a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) teljes egészében kifizetheti a gazdáknak szánt támogatást.  Ugyanakkor megelőlegezhetik a 2017-es tavaszi munkálatok költségeit. Országos szinten folyamatban van 110.000 gazda támogatásának engedélyezése, ami összesen 14,5 millió eurót jelent a második részletben. Az APIA november végéig véglegesítette az előleget kapó farmerek dossziéját is, így az elkövetkezendő időszakban 754.421 gazdának  716,7 millió eurót juttatnak az uniós támogatásból és 156,18 millió eurót a hazai költségvetésből – olvasható az agroromania.ro honlapon. 

Kifizetésre kerül a földalapú támogatás, a mezőgazdaság zöldítése, a fiatal gazdáknak szánt segítség, a környezetkímélő gazdálkodásért járó, illetve a kiegészítő támogatás a hátrányos helyzetű övezetekben gazdálkodóknak. Kivételt képeznek azok a gazdák, akiknek a kérését felül-vizsgálják az APIA illetékesei. Amennyiben a terepszemlét követően rendben találják az iratokat, az ellenőrzés alatt álló gazdáknak is folyósítják az igényelt összeget. 

Maros megyében az idén összesen 26.635 támogatói kérést jegyeztek be az APIA kirendeltségeinél.  Jelenleg mint-egy 3.400 gazdánál tartanak ellenőrzést. Egyelőre a kisebb területeken gazdálkodóknak utalját át a számlájukra az összegeket, a nagyobb gazdák jóváhagyott jegyzékét még nem küldte le a központi ügynökség.