szombat, április 21, 2018

A fogyatékkal élő gyerekeknek is joguk van az oktatáshoz

Romániában a fogyatékkal élő gyerekek harminc százaléka nincsen beiskolázva, több mint ötven százalékuk pedig kisegítő iskolába jár – hívta fel a figyelmet nemrég a képviselőház plénumában Csép Éva Andrea parlamenti képviselő. A politikus szerint a  parlamentnek minél előbb lépnie kell, hogy megteremtsék a szükséges kereteket ahhoz, hogy a több mint hetvenezer fogyatékkal élő gyerek olyan oktatásban részesüljön, ami esélyt biztosít számukra a társadalomba való beilleszkedéshez. 

– A romániai közoktatási intézmények még mindig nincsenek a fogyatékkal élő gyerekek igényeihez mérten kialakítva. Annak ellenére, hogy minden Romániában élő gyereknek alkotmányos joga oktatási intézményben tanulni, a több mint hetvenezer fogyatékkal élő gyereknek ez nem adatik meg, elszigetelten, elavult modellek alapján részesülnek speciális oktatásban, vagy lehetőségük sem adódik iskolába járni. Éppen ezért sürgős mentalitásváltásra van szükség ahhoz, hogy a megbélyegzéseket félretéve, az egészséges gyerekek mellett ők is helyet kapjanak az iskolákban, a tanárok pedig felkészültek legyenek a speciális igényű diákok oktatására – mutatott rá Csép Éva Andrea politikai nyilatkozatában, a képviselőház plénumában. 

A jelenség súlyosságának alátámasztása végett a képviselő hivatalos adatokat ismertetett, amelyek szerint Romániában 71.245 nyilvántartott fogyatékkal élő gyerek él, ez a szám viszont a valóságban sokkal nagyobb is lehet, ugyanis vannak családok, amelyek a költséges és hosszadalmas eljárás miatt nem igénylik a fogyatékossági igazolványt. Románia a fogyatékkal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény aláírásával vállalta, hogy úgy alakítja át a közoktatási intézményeket, hogy azok minden gyerek igényeinek eleget tegyenek, ennek ellenére az egyezmény aláírása után tíz évvel a romániai helyzetkép a következő: a fogyatékkal élő gyerekek 30%-a nincs beiskolázva, 52%-uk kisegítő iskolákban, elkülönítve tanul, ezekben az esetekben viszont gyakran fennáll a visszaélések veszélye, és sok esetben nem részesülnek olyan szintű nevelésben, oktatásban, hogy az iskola elvégzése után megfelelően be tudjanak illeszkedni a társadalomba. 

– A Romániában élő több mint 70 ezer fogyatékkal élő gyereknek ugyanolyan joga van az oktatáshoz, mint bármely egészséges gyereknek, ezért a román parlament mihamarabb prioritásként kell hogy kezelje a törvénykezésben az ehhez szükséges keretek megteremtését, az emberi jogok tiszteletben tartása, a diszkrimináció kiküszöbölése és az igazságosság jegyében – hangsúlyozta a képviselő. 

A politikai nyilatkozat végén Csép Éva Andrea egy Down-kóros kislánynak a Down-kór világnapja alkalmából a képviselőkhöz és szenátorokhoz szóló leveléből idézett, amelyben a gyerek a támogatásukat kéri ahhoz, hogy más gyerekekkel együtt ő is iskolába járhasson, függetlenül élhessen és ugyanolyan részese lehessen a társadalomnak, mint a többi gyerek, aláhúzva azt a tényt, hogy Romániában ez a lehetőség nem adódik meg számára, hiszen az iskolák nincsenek ezen igényekre felkészülve.