kedd, május 22, 2018

Fodrásznak, autószerelőnek készülnek

Alacsony diáklétszám Magyarón

Idén alig több a gyermek a magyarói iskolában, mint a korábbi években. A létszám a román tagozaton növekedett, miután egyes roma családok visszaköltöztek a faluba, ők ugyanis román osztályba járatják gyermekeiket – tájékoztatott Vajda Szabolcs iskolaigazgató.

A községbeli tanintézetekbe jelenleg 315 gyermek jár. A községközpontban előkészítőtől nyolcadikig tanulhatnak a diákok, Fickón csak nulladik, első és második osztály, Holtmaroson pedig csak óvoda van – körvonalazta az intézményvezető az évek óta fennálló helyzetet.

A magyarói kisdiákok többsége osztatlan osztályokba jár, az előkészítő a negyedikkel, a második a harmadik osztállyal tanul együtt, csak az első osztály működik önállóan. A felső tagozatosak külön osztályokba járnak, az iskolaigazgató szerint azonban az alacsony diáklétszám miatt ez nem marad sokáig így.

A nyáron tizenkét nyolcadikos köszönt el a magyarói iskolától, közülük többen Szászrégenben tanulnak tovább. Mindenki a szakiskolai oktatást választotta. A megyeszékhelyi tanintézetek közül a lányok körében főként a Traian Vuia középiskola népszerű a fodrász-kozmetikus szak miatt, a fiúk leginkább az autószerelői képzés iránt érdeklődnek, mások pedig Csíkszeredába, a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiára készülnek.