kedd, május 22, 2018

Feltételezett korrupciót valódi korrupcióval

Nem először és nem utoljára omlik össze az Országos Egészségbiztosítási Pénztár informatikai rendszere, aminek a kezelését az illetékesek képtelenek folyamatosan és biztosan kézben tartani. Az így kialakult helyzet a rendszer minden szereplőjének megkeseríti az életét. Időnként felborzolódik a hangulat a háziorvosi rendelőkben, mivel meghosszabbodik a várakozási idő, amit elsősorban a beteg és az idős emberek érzékelnek, akik a rendelők leggyakoribb látogatói. A családorvosok és asszisztensek lelkiállapotát sem kell ecsetelni, hiszen a több nap alatt felírt vényeket egyszerre kell bevezetni az elektronikus rendszerbe. A receptekből a gyógyszertárakban is halomnyi gyűl össze, hiszen az ismert és súlyos beteg páciensektől nem tagadhatják meg, hogy kiadják az életmentő gyógyszert, holott félnek, nehogy éppen akkor menjenek a nyakukra az ellenőrök. A kórházi beutalással is várni kell, akár el is küldik a beteget, mert nem tudják azonosítani a kártyáját. 

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az egészségbiztosítás informatikai rendszere képtelen az országos adatforgalmat lebonyolítani. Ezért csúcsidőben lelassul, s időnként le is áll, főleg akkor, amikor a délelőtti órákban a családorvosok is rákapcsolódnak a rendszerre. Kényszerből találta ki az orvosok egy része, hogy hajnalban kel, abban reménykedve, hogy a korai órákban be tudják vezetni a hálózati összeköttetés nélkül (offline) megírt vényeket. 

Ha kiszámítanánk, hogy 2015 óta a rendszerhibák miatt mennyi problémát, bosszúságot okozott az elektronikus egészségbiztosítási kártya bevezetése, kiderülne, hogy a feltételezett visszaéléseknél sokkal több pénzébe kerül az egészségügynek a mesterségesen keltett idegesség, stressz következményeinek kezelése. Bár tele van az ország külföldnek dolgozó kiváló informatikai cégekkel, az állítólagos csalások kivédésére létrehozott kártyás rendszer, ami az országok többségében zökkenőmentesen működik, olyan nagyszabású korrupcióra épült, amibe belebukott, és el is ítélték az országos pénztárat 2015-ben vezető elnököt. 

Ezentúl az a tragikomikus magyarázat, amit az OEP a napokban tett közzé, még ennél is negatívabb képet fest a romániai helyzetről. Közleményük szerint május első napjaitól azért mondott szó szerint is csütörtököt a számítógépes hálózat, mert lejárt egy, a rendszer karbantartására kötött szerződés. És ezt nem vette észre senki? Ekkora hanyagság, felelőtlenség, a szakemberek és a betegek ilyen mértékű semmibevétele hogyan engedhető meg, hogyan minősíthető?

Lettországból nemrég hazatért ismerősöm erősítette meg, hogy az északi országban egyetlen kártyát használnak, amin a személyazonossági, egészségügyi és az útlevél adatai is szerepelnek. És a lett számítógépes nyilvántartó rendszer zökkenőmentesen működik. Vajon hogyan csinálják?