csütörtök, június 21, 2018

A fejlődés új lehetősége

Turisztikai település lett Marosszentgyörgy
Fotó: Nagy Tibor

Helyi érdekeltségű turisztikai településsé nyilvánította a kormány Marosszentgyörgyöt. A február 16-án, csütörtökön elfogadott határozat értelmében Szentgyörgy további kilenc, más megyékhez tartozó településsel kapta meg ezt a státust. 

Borszéket és egy Suceava megyei falut, Suceviţát országos érdekeltségű turisztikai településsé nyilvánították. Az ezzel a státussal rendelkező települések száma így 43-ra emelkedett, a helyi érdekeltségű turisztikai településeké pedig 57-re nőtt.

A kormányhatározat értelmében az országos, illetve helyi érdekeltségű turisztikai települések nagy eséllyel pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásokra, bizonyos finanszírozási programok ugyanis kimondottan az ezzel a státussal rendelkező településekre vonatkoznak.

– Konkrétumokra lefordítva, mit jelent ez Marosszentgyörgy számára? – kérdeztük Sófalvi Szabolcs polgármestert.

– A gazdasági fejlődést illetően mindenképpen jelentős hozadéka lesz. Olyan uniós támogatásokra pályázhatunk az elkövetkezőkben, amelyekre eddig nem volt módunk. Most éppen a vidékfejlesztési ügynökségtől jövök, ahol az aktuális pályázási lehetőségekről és a határidőkről tájékozódtam. Megnyug- tattak, hogy nem csúsztunk ki az időből. A február 16-i kormányhatározat jövő héten jelenik meg a Hivatalos Közlönyben, és azt követően gőzerővel kezdhetünk neki a pályázásnak.

– Ismeretes, hogy a szentgyörgyi sós vizű strand az ország minden tájáról csalogatja a turistákat. Milyen más beruházásokra nyílik most lehetőség az idegenforgalom még erőteljesebb fellendítése érdekében?

– A turisztikai infrastruktúra többirányú fejlesztésére, szórakozóhelyek, panziók, vendéglők, parkok, játszóterek, lovarda, bicikli- és erdei utak létrehozására, az utak, utcák korszerűsítésére. A strand nem az egyetlen turisztikai célpont a településen, gondoljunk csak a felújítás alatt álló Máriaffy-kastélyra, a természetvédelmi területnek számító kastélyparkra, ahol több száz éves fák élnek, a katolikus templomra, a csejdi református templomra. Az új státusunkkal ezen létesítmények megismertetésére is több lehetőség adódik, hiszen Marosszentgyörgy bekerül a hazai turisztikai kínálatot népszerűsítő katalógusokba, jelen lesz az országos és nemzetközi vásárokon, így nemcsak a romániai, hanem a külföldi turisták is felfigyelhetnek rá. Lehetőségünk lesz ugyanakkor új szórakozási lehetőségeket biztosító rendezvények – néptánc- és kórusfesztiválok, evező- és biciklitúrák, hagyományos mesterségeket bemutató műhelyek stb. – szervezésére is támogatást kapni. Az agroturizmus fellendítése pedig a helyi vállal-kozók számára is fontos előrelépést jelenthet. 

– Beszéljünk egy kicsit a jelenlegi státus kiérdemlésének előzményeiről.

– Ez egy több mint három évig tartó munka eredménye. A Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium, illetve az Országos Turisztikai Ügynökség után még négy minisztériumon ment át a dokumentációnk, és számos terepszemlére is sor került az illetékes hatóságok részéről. Az országos érdekeltségű turisztikai településeknek több mint 500, a helyi érdekeltségűeknek 200 fölötti szálláshellyel kell rendelkezniük. Mi ez utóbbi kategóriába tartozunk. 

– A megvalósítandók közül mi lenne a legfontosabb?

– Továbbra is kitartok a mellett az elvem mellett, hogy hiába vannak figyelemre méltó látványosságok egy településen, ha az utak állapota kívánnivalót hagy maga után. Elsősorban erre szeretnék hangsúlyt fektetni. Ugyanakkor a Máriaffy-kastély teljes felújítása is a prioritások közé tartozik. Mint ismeretes, ezt a munkálatot már korábban elkezdtük.

– Hol tartanak most a kastély rendbetételével?

– A tetőszerkezetet sikerült felújítani, az összes többi munka, a parkot is beleértve, hátravan. Hamarosan sor kerül a közbeszerzési eljárásra, és a kivitelező kiválasztása után, a tavasszal el is kezdődhet a munka. Reményeink szerint jövőre megújul a kastély, ahol dokumentációs központot is létre szeretnénk hozni.