csütörtök, június 21, 2018

Fehérjemódosulatok vizsgálata

Az immunrendszer kóros működését, daganatos áttéteket és a Parkinson-kór hátterében álló fehérjemódosulatokat is vizsgálhatják az ELTE kutatói egy új röntgen-krisztallográfiai berendezéssel – olvasható az intézmény közleményében. 

A fehérjefunkció és a kölcsönható fehérjehálózatok jobb megértéséhez a betegségekkel összefüggő fehérjevariánsok és a fehérjemódosulatok megváltozott szerkezeti-kölcsönhatási tulajdonságainak feltérképezése a fő célja az ELTE TTK Kémiai Intézetében zajló kutatásnak, melyhez pályázati támogatásból szerezhet be speciális érzékenységű modern műszert az intézmény.

A több mint 235 millió forintos fejlesztés révén egy olyan, Magyarországon egyedülálló érzékenységgel rendelkező új röntgen-krisztallográfiai berendezést szereznek be, amely lehetőséget biztosít biológiailag aktív vegyületek és bio-makromolekulák szerkezetének atomi részletességű felderítésére, lehetővé téve meghatározó kölcsönhatásaik feltérképezését is. Ezen információk felhasználásával, a kölcsönhatások finomhangolásával az anyagok fizikai, kémiai vagy biológiai tulajdonságai alakíthatók, tervezhetők.

A projekt keretében alkalmazott vizsgálati módszer a molekulák szerkezetének felderítésén kívül, köztük létrejövő kölcsönhatások erősségéről, irányairól és minőségéről is atomi szintű információt szolgáltat, lehetővé téve ezek mélyebb megértését. A projekt interdiszciplináris kutatásokat fog össze. Az ismertetés szerint a kutatás egyik fő célja a fehérjefunkció és kölcsönható fehérjehálózatok jobb megértése, betegségekkel összefüggő (például immunrendszer kóros működése, daganatos áttétek, Parkinson-kór) fehérjevariánsok és fehérjemódosulatok megváltozott szerkezeti-kölcsönhatási tulajdonságainak feltérképezése. A legkorszerűbb technoló-giával rendelkező mérőműszer elősegíti a vizsgálható minták körének kibővítését, új projektek indítását az alap- és alkalmazott molekulaszerkezet-kutatás terén egyaránt.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 2017. július 1- 2020. június 30. között.