hétfő, április 23, 2018

Falumúzeum és vendégház

Fotó: Nagy Tibor

Székelyvéckén egy romos épület állt a kultúrotthonnal szemben. Az 1890-ben épült házat az önkormányzat visszaállította az eredeti formájába, falumúzeummá alakították. A szobát élethűen berendezték: van benne szövőszék, de kiállítottak régiségeket is szép számmal. Ugyanitt található egy kis tárlat, főleg a polgármester által készített szobrokból. Az úgynevezett „tisztaszobában” a régi berendezés – ágy, faragott kisszék – mellett a helyi idősebb asszonyok öltözéke, lányruha, férfiruha is látható, de igazi szép gyűjtemény van hímzett varrottasokból, falvédőkből is. 

A falumúzeum ajtaja állandóan nyitva van, szabadon látogathatja, aki csak akarja. 

Fekete Pál polgármester elmondta, hogy tovább tervei is vannak. Szeretne az udvarban hátul egy asztalosműhelyt és egy kovácsműhelyt, régi mesterségeket bemutató műhelyeket berendezni. 

Az önkormányzat vendégházat is működtet. A község mindkét testvértelepülésének – Zamárdinak és Villánynak is – van egy-egy vendégháza Székelyvéckén, amelyeket az önkormányzat működtet. A község vezetője kérdésünkre elmondta, hogy turisták csak nyáron keresik fel Székelyvéckét, télen kihalt a falu.

Nyáron csillagtúrát szerveznek, „eljönnek ide egy-két hétre, kiveszik a házat, meglátogatják Bözödöt, Segesvárt, Korondot, Gyergyót stb. Csillagtúrával bárhová elmehetnek egynapos kirándulásra. Estére visszajönnek, csend van, meleg, és finom vacsorával várják őket”.