vasárnap, május 27, 2018

A fájdalmat csillapítani kell

Elsősorban azért, mert olyan folyamatokat indíthat el, amelyek hasonlítanak a stresszre, ezért szervi elváltozásokat okozhatnak – hangsúlyozza dr. Kovács Judit aneszteziológus főorvos, a Marosvásárhelyi Szívérbetegségek és Transzplantációs Intézet altató- és intenzív terápiás főorvosa. 

A heveny fájdalom idővel krónikussá válhat, ami kihat az egész szervezetre. Másrészt, amikor fájdalmat csillapítunk, meg kell mondani a betegnek, hogy tüneti kezelésről van szó, és nem gyógyításról. Továbbá, ha azért kapja a fájdalomcsillapítót, hogy ne fájjon a háta a porckorongsérv miatt, ez nem azt jelenti, hogy a fájdalom megszűntével felemelhet egy nagyobb súlyt. És ha megszűnt a fájdalom, akkor is el kell menni a következő ellenőrzésre, kivizsgálásra. 

Minden fájdalomcsillapítónak van mellékhatása, ezért meg kell beszélni az orvossal, hogy miből mennyit kell bevenni, hogyan kell kombinálni, hogy minél kevesebb mellékhatás alakuljon ki. Léteznek úgynevezett adjuváns (kiegészítő) fájdalomcsillapítók, például egypár antiepileptikum, antidepresszívum (az epilepszia és a depresszió kezelésére használt szerek), amelyek erősítik a fájdalomcsillapítók hatását, és ezt az orvosok, különösen az onkológusok, ki is használják. Lehet helyi érzéstelenítést végezni, ami egy ideig eltart, vagy rákos betegeknek katéteren keresztül fájdalomcsillapítót adagolni kis mennyiségben, kevés mellékhatással. A fájdalomcsillapításban a gyógyszerek mellett érdemes kihasználni a komplementer módszereket is, mint a homeopátia, akupunktúra, akupresszúra, kinetoterápia és a fizioterápia – tanácsolja. (b.)