hétfő, június 25, 2018

Európai fiatalok találkoztak Nyárádszeredában

Házhoz jött Európa

A napokban hatvan nyugat-európai érkezett Nyárádszeredába, fiatalok és felnőttek egyaránt. Négy testvérváros küldöttei találkoztak egy európai ifjúsági projekt, az Europart keretében. 

A luxemburgi Hesperange, a magyarországi Szerencs és a németországi Malchin egy ifjúsági projekt megvalósítására pályázott az Európai Unió egyik programja, az Európa a polgárokért kiírás keretében. A három testvértelepülés aztán úgy döntött, bevonnak egy negyediket is, így esett tavaly a választás Szerencs testvértelepülésére, Nyárádszeredára. A projekt lényege a találkozás, az ismerkedés, „belekóstolás” más kultúrákba, ezért sorban minden partnervárost meglátogatnak a többiek. A tavaly Hesperange volt a házigazda, idén májusban Szerencs, a napokban pedig Nyárádszereda, míg jövő tavasszal Malchin lesz a soros vendégfogadó – tudtuk meg Nagy Zsolttól, a Nyárádszeredai Ifjúsági Szervezet elnökétől.

 

Színes, de szoros program

A fiatalokból és önkormányzati küldöttségekből álló vendégcsapatok péntek este érkeztek meg a Nyárádmentére. Szombaton délelőtt a fiatalok művészeti programon vettek részt a középiskolában, a szervezők olyan tevékenységeket választottak, amelyet még nem próbáltak ki a vendégek: népi motívumok festése üvegre, nemezelés, hungarocell betűk színezése és településeik nevének összeállítása. 

Eközben a felnőttek két vidéki hagyományos gazdaságot tekintettek meg, hogy ezeket összehasonlítsák az otthoni ipari léte- sítményekkel: Csípán Csaba nyárádszentsimoni pálinkafőzdéjét és Csizmadia György nyárádszeredai tejfeldolgozóját. Mivel a vendégek közül kevesen voltak Romániában, délután a helyiek egy gyors marosvásárhelyi városnézést is szerveztek, este pedig a vendégek zenés művészi műsort mutattak be házigazdáiknak. Vasárnap délelőtt a fiatalok az íjászatba, ostorozásba kóstolhattak bele, míg az önkormányzati küldöttek és néhány fiatal egy vitakörön vett részt a városházán. Mivel Európa igen (el)csábítja a fiatalokat, ők most azt mondhatták el, hogy milyen igényeik vannak lakóhelyükön, miért maradnának helyben, vagy éppen miért hagynák el városukat, míg a polgármesterek azt mutatták be, mit tudnának ajánlani, hogy otthon tartsák őket. Délután a parajdi sóbányát látogatták meg, este pedig a helyiek mutattak be műsort a vendégeknek: a Bekecs néptáncegyüttes két korosztálya bűvölte el a nyugatiakat, majd egy helyi rockegyüttes is koncertezett. A vendégek hétfőn utaztak haza.

 

Elhozni Európát

Nagy Zsolt szerint Nyárádszereda eddig nem fogadott egyszerre ennyi különböző nemzetiségű vendéget, kihívás volt számukra a kommunikáció és a helyi kultúra, a szokások bemutatása is, de ez sikerült, és örülnek, hogy részesei ennek a projektnek. A helyi fiatalok számára az egyik nyereség az, hogy más nyelveken kommunikálhatnak, amire itthon nincs alkalom, másrészt barátságok alakulnak, amit most a szociális média révén könnyen ápolhatnak, és „egy kicsit elhozzák Európát ide”. A fiatalok rugalmasak, találékonyak, így nem voltak nyelvi akadályaik, és jól be tudtak kapcsolódni a projektbe.

A helyi Székely Mária Renáta utolsó éves középiskolásként részese a projektnek, és örül, hogy lehetősége van nyelvet gyakorolni, barátokat szerezni és megismerni európai kultúrákat. Leginkább Európa és Németország sokszínűsége tetszik neki. Hogy mivel tarthatná itthon Nyárádszereda a fiataljait? Ő maga több szórakozási, szabadidős lehetőséget és kulturális fejlődést szeretne, akkor talán ő is megnyitná megálmodott zeneiskoláját. Ha színesebb lenne itt az élet, és munkalehetőségek is volnának, Szereda vonzó lenne a fiatalok és a most felnövő nemzedék számára. A szerencsi Majoros Réka is hiányolja a munkalehetőséget kisvárosukban, mert az egykori cukorgyár tönkretételével településükön gondok vannak, s bár kisebb vállalkozások létrejöttek az utóbbi időben, a fiatalok a munkahelyek hiányában vándorolnak el, míg egy nagyobb munkaerőt foglalkoztató ipari egység megtelepülése már vonzóvá tenné Szerencset. Első alkalommal járt Erdélyben, így megragadta őt az emberek közvetlensége, barátságos viszonyulása, amit az otthoni városokban már nem tapasztal. Nagyon jól érezte magát itt, igencsak érdekesnek találta a kézműves-tevékenységeket, és ha lehetősége lesz, egyszer majd tüzetesebben is szemügyre veszi Marosvásárhelyt – osztotta meg benyomásait Réka.

 

„Itt volt Európa”

A hétvégi találkozó záró pillanataiban Tóth Sándor házigazda polgármester kifejezte reményét, hogy a fiatalok között olyan kapcsolatok jöttek létre, amelyek túlmutatnak a városok közötti hivatalos szerződéseken, és a jövőben is folytathatják az ifjúsági együttműködést. Nyiri Tibor szerencsi alpolgármester a kapott figyelmet köszönte meg, és szerinte „itt volt Európa Nyárádszeredában”, ahol igazi barátokra leltek. Axel Müller malchini elöljáró a remek szervezést köszönte meg, és hogy a jövő májusi találkozóról senki se feledkezzen meg, egy-egy naptárat nyújtott át a partnereknek. Hesperange vezetője, Marc Lies azt emelte ki, hogy ez a program közelebb hozza Európát a résztvevőkhöz, és a megmutatja, hogyan kell kezelni a felvetődő problémákat. Azon reményét is kifejezte, hogy hazánk is hamarosan a schengeni övezet tagja lesz, ezért már most egy „Schengen szellemisége” nevű italt nyújtott át a házigazda polgármesternek.