hétfő, június 25, 2018

Erdélyi sikerek a Csongrád megyei Szatymazon

Agrovilág – mezőgazdaság, vidékfejlesztés, agroturizmus

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezete (RMGE-Maros) több éve rendszeres kapcsolatot ápol a Csongrád megyei gazdákkal, így november 19-én újra meghívást kaptak a Fűszerpaprika, őszibarack, szőlő és bor – Egyszer volt – Egyszer lesz? című szakmai fórumra és mustrára, amely a Csongrád megyei Szatymaz községben volt. 

A tanácskozás során szakemberek és vállalkozók mondták el tapasztalataikat a magyar agrárium és kiemelten a szakmai fórum tárgyát képező termékek jelenlegi helyzetét és jövőbeni kilátásait illetően. Gondolkodjunk globálisan, cselekedjünk lokálisan címmel dr. Torda Márta, a Magyar Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője a külhoni agrárium támogatásának a fontosságára hívta fel a figyelmet. A minisztérium 2012 óta munkálkodik a külhoni gazdák segítésén szakiskolák támogatásával, civil szervezetek felkarolásával. Felszólalt még dr. Harangozó Tamás, az FM Mezőgazdasági Főosztály Növénytermesztési és Kertészeti Osztály kertészeti szakreferense, Kispál Sándor szőlőtermesztési, borászati és italgyártási osztályvezető, Tóth István, Csongrád Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. 

A magyarországi fűszerpaprika aktuális helyzetéről dr. Somogyi György kutató, Fleischmann-díjas nemesítő, a szatymazi gazdakör elnöke beszélt. Ő egyébként a szegedi Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft. keretében kutatóként dolgozott nyugállományba vonulásáig, és szívügyének tekinti az erdélyi fűszerpaprika-termesztés meghonosítását, fejlesztését. Törekvései nyomán több erdélyi településen, így Ma-rosszentannán, Mezőpanitban indult be ennek az igen fontos növénynek a termesztése és feldolgozása. Vas Róbert röszkei kistermelő, egyéni vállalkozó a házi készítésű fűszerpaprikáról beszélt, bemutatta családi vállalkozását. Dr. Somogyi Norbert, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ mb. főigazgatója A fűszerpaprika másképpen – A harissa Tunéziában címmel tartott érdekes előadást. 

A tudományos eredmények kamatoztatása a gyakorlatban címmel előadók számoltak be a sikerekről. Ennek keretében Csomós Attila, az RMGE-Maros elnöke többek között arról beszélt, hogy jövőre immár 20 éve, hogy kapcsolatba kerültek Szatymazzal, s ez a kapcsolat előnyös volt az erdélyi gazdálkodók számára, hisz a gazdakör, annak elnöke folyamatosan megosztotta tapasztalatait az erdélyi gazdákkal, tanácsokkal, útmutatással látta el őket. 

A mustrán két versenyszámban közel 100 borminta, illetve több mint 80 paprikamustra érkezett be a versenyre. Maros megyéből az idén négy borász vett részt. Három aranyéremmel és egy ezüsttel térhettek haza. Aranyérmes lett a Kölpényi Szőlészet és Borászat, Kozma Ferenc borász három borral nevezett be (sauvignon blanc, fehérleányka, királyleányka), mindhárom aranyéremes lett. Ezüstérmet kapott a héderfájai Szabó István. A megyebeli paprikatermesztők közül Nagy Dániel mezőpaniti fiatal vállalkozó, aki elismerő oklevéllel és rengeteg tapasztalattal térhetett haza, akárcsak a Virág házaspár. Az eseményen részt vett a mezőfelei Lázár Éva népművész, aki gyékényből készült termékeit állította ki a művelődési otthon előterében. 

Az esemény borárveréssel zárult, melynek bevételét a Dévai Szent Ferenc Gyermekalapítványnak ajánlották fel a szervezők. Kilenc bor került árverésre, ebből öt fehérbor, illetve négy gyümölcsbor. Megtiszteltetésnek számít, hogy a Maros megyei, kebelei Cseh Tanya (Cseh János és felesége, Emese) 2016-os feketeribizli-bora 20.000 forintért kelt el, míg a többi 6 és 10 ezer forint közötti összegekért talált gazdára.

Timár Tímea (RMGE-Maros)