szerda, május 23, 2018

Emlékműveket újítottak fel

Szentháromság, Kisadorján, Nyomát világháborús emlékműve újult meg (Fotó: Német Zsolt)

Három településen újította fel az első világháború hőseinek emlékoszlopát a nyárádgálfalvi önkormányzat.

A polgármesteri hivatal a Bethlen Gábor Alapnál pályázott tavaly három világháborús emlékmű felújítására. Az anyaországi alapkezelő 600 ezer fo-rintos támogatást hagyott jóvá a kezdeményezésre, az önkormányzat november 28-án kötött szerződést egy marosvásárhelyi vállalkozással a kivitelezésre. Az enyhe időjárásnak is köszönhetően az egy hónapos határidő alatt sikerült megvalósítani az elképzelést.

Német Zsolttól, az önkormányzat projektfelelősétől megtudtuk: az emlékművek megrongálódtak az elmúlt évtizedekben, ő maga sem emlékszik, hogy mikor újították fel őket utoljára. Kisadorjánban az emlékoszlop nem volt nagyon rossz állapotban, az azt körülvevő kerítést két évtizede javíthatták meg, de annál gyatrább állapotban volt a szentháromsági, ahol a kerítes megrongálódott, míg Nyomáton a faluközpontban álló első és második világháborús emlékmű egymást takarta, annyira, hogy virágot sem lehetett elhelyezni a két oszlop között.

Nemcsak a faluképet rontották a leromlott állapotú kegyhelyek, de a megemlékezéseknek sem voltak méltó helyei: a szentháromsági emlékoszlopnál minden év március 15-én koszorúzott az önkormányzat, iskola és egyházak a nemzeti ünnep alkalmából, míg Adorjánban és Nyomáton közösségi ünnepekkor és az elszármazottak vagy az egykoron elesettek utódainak jóvoltából került egy-egy koszorú vagy virágcsokor ezekre a helyekre, így természetesen mindenhol örömmel fogadták az emlékhelyek felújításának tervét. A munkálat során az oszlopokat a kivitelező letakarította, a lekopott feliratokat újrafestette, majd az egész emlékművet kővédő szerrel festette le. Nyomáton az egyik emlékművet kiemelték a helyéről és a másik mellé helyezték, hogy ne takarják egymást, míg Szentháromságon az oszlop talapzatát felújították, a sarkainál álló fákat szépen felmetszették, és új kovácsoltvas kerítést emeltek. Az időjárás miatt az emlékoszlopok környékén már nem sikerült parkosítást is végezni és virá-gokat ültetni, ezt a tavasszal teszik meg – tudtuk meg a községházán. Így az idén, amikor az első világháború utolsó ütközeteinek századik évfordulóját is jegyezzük, ezek a közösségek méltó helyen emlékezhetnek eleink sorsfordító harcaira és áldozataira. Hogy azok szükségesek vagy hiábavalóak voltak-e, annak megítélése már a történelem feladata, a községbeliek viszont mindenképp szükségesnek látták ezeket a kegyhelyeket felújítani, hogy méltó körülmények között emlékezhessenek az elesett hősökre.