vasárnap, május 27, 2018

Első meccsére készül a magyar csapattal Georges Leekens

Minden sportolóval megesik, hogy botlik, de ilyenkor úgy kell felállni a padlóról, ahogy az sportemberekhez illő és méltó – ekként biztatja a magyar labdarúgó-válogatottat az új szövetségi kapitány, aki rövidesen bemutatkozhat a csapat kispadján.

Mint arról beszámoltunk, Georges Leekens március 23-án hazai pályán irányíthatja először a magyar nemzeti együttest, a Kazahsztán elleni mérkőzésen. Négy nappal később szintén hazai környezetben Skócia csapatát fogadja a magyar válogatott. Előbbi találkozó 19 (romániai idő szerint 20), utóbbi 20 (21) órakor kezdődik.

„Ez egy teljesen új kezdetet jelent, vagyis a múltban történtekkel már egyáltalán nem szeretnénk foglalkozni. Két teljesen eltérő stílusú csapat ellen tudjuk majd kipróbálni magunkat – alapvető szempont volt az ellenfelek kiválasztásakor, hogy minél többféle helyzetben, több játékstílus ellen derüljön ki a válogatottról, hogy mire képes” – mondta a belga szakember, akit október végén neveztek ki a válogatott élére, ám a csapat novemberi mérkőzésein még nem ő ült a kispadon.

A kapitány mindezek mellett kifejtette, hogy ezen a két mérkőzésen nem az eredmény lesz a legfontosabb, hanem hogy lássa, miként tudja a csapat megvalósítani az edzői stáb elképzeléseit. Szintén fontos célként fogalmazta meg, hogy a két hazai találkozón a válogatott újra találkozhat a szurkolókkal, mert fontos, hogy ők újra a csapat mögé álljanak. 

„Ez viszont nem fog az ölünkbe hullani, ezt ki kell érdemelnie a csapatnak a pályán mutatott odaadással, elszántsággal, küzdeni akarással. Úgy kell játszanunk, hogy ismét büszkék lehessenek a válogatottra!” – jegyezte meg Leekens.

A világranglistán jelenleg 135. kazah válogatottal eddig egyszer csapott össze a most 54. helyen lévő magyar együttes, mely 2014 júniusában 3-0-ra győzött.

A világ legrégebbi nemzeti csapatának számító skót válogatott 32. a FIFA rangsorában. Korábban mindössze nyolcszor küzdött meg egymással a két együttes, s két-két skót győzelem és döntetlen mellett négy magyar siker született. Legutóbb 2004. augusztus 18-án 3-0-ra nyertek a magyarok.

 

Nagyon megszórták a magyar futsalválogatottat a csehek

A magyar futsalválogatott 6-0-ra kikapott Csehországtól a Debrecenben zajló Visegrádi Négyek Tornája első fordulójában, hétfőn. Tomas Rivera Amorós szövetségi kapitány elmondta, a gól nélküli döntetlennel zárult első félidőben elégedett volt a játék képével, a folytatásban azonban a csapatépítés elején járó megfiatalított válogatottja túlságosan stresszesen futballozott. Ezt támasztja alá, hogy Klacsák Bence és Harnisch Ákos is öngólt vétett. „A mi lehetőségeink kimaradtak, ellenfelünk viszont minden lehetőségét gólra váltotta, összességében ez okozta a nagy különbséget, ami a játék képét tekintve egyértelműen túlzó és igazságtalan, de le kell vonnunk a tanulságokat” – értékelt a spanyol edző.

A Visegrádi Négyek futsaltornáját 2003 óta rendezik meg a magyar, a lengyel, a cseh és a szlovák válogatott részvételével. Idén először fordul elő, hogy a visegrádi országok nemzeti csapatai közül az egyik hiányzik, a lengyelek ugyanis a január végén kezdődő Európa-bajnokságra készülnek.

Eredmények, 1. forduló: Horvátország – Szlovákia 1-0 (1-0), Magyarország – Csehország 0-6 (0-0)