szerda, június 20, 2018

Első héten csak tej kerül a diákok asztalára

Tej-kifli program
Fotó: Nagy Tibor

Hétfőn kezdetét veszi a tanév, a Maros Megyei Tanács azonban egyelőre még nem írta alá a szerződéseket a Tej és kifli program keretében juttatott tízóraicsomagok biztosítására. A tejet várhatóan már a tanév első hetétől megkapják a diákok, a kiflire azonban még várni kell. 

Maros megyében mintegy hatvan-ezer gyerek, közel tízezer óvodás és ötvenezer 0–VIII. osztályos kap ebben a tanévben állami tízórait. 

A tej esetében a szerződést előreláthatólag pénteken írják alá a közbeszerzési eljárás nyertesével, a Friesland Campina România Rt.-vel, amely egyedüli jelentkező volt a kiírt liciten. A folyamat elhúzódásának az oka, hogy a cég még fel kell mutasson egy bizonylatot, ezt követően aláírhatják a szerződést. A tejtermék tehát remélhetőleg már a tanév első hetében ott lesz a diákok padján, a pékárura azonban még legalább egy hetet várni kell, mert mivel megtörtént ugyan a beszállító kiválasztása, viszont szeptember 15-én jár le a törvény által előírt határidő, ameddig a versenyben lévő cégek megóvhatják a közbeszerzési eljárás eredményét, és csak ezután kerülhet sor a szerződés aláírására a nyertes céggel. A pékárura három cég tett ajánlatot. 

A közbeszerzési eljárással kiválasztott ajánlatok értelmében az óvodásoknak és iskolásoknak járó állami tízóraicsomag értéke egy lej körül van: 0,65 lejbe kerül egy gyerek napi tejadagja, és 0,42 lej a pékáru értéke. 

Az előírások értelmében alkalomadtán, a változatosság kedvéért, a tej helyett szána, joghurt vagy kefir kerülhet a diákok asztalára, a kiflit pedig sima pereccel vagy pedig édes keksszel lehet helyettesíteni. 

A program keretében a kifli kapcsán évek óta számos kifogás fogalmazódik meg mind a szülők, mind a pedagógusok részéről, mivel ízetlen, és sokszor már akkor száraz, amikor megkapják. Főként a vidéki tanintézetek diákjai szembesülnek ezzel, hiszen esetenként a hét első napján kiszállítják a heti adagot. A gyártók több ízben elismerték, hogy a program keretében leszállított kifli minőségileg alulmarad a boltjukban kínált friss, ropogós, ízletes pékáruval szemben, viszont a törvény szigorúan megszabja, hogy milyen típusú lisztet használhatnak, mennyi lehet a zsír-, só-, illetve cukortartalom a kifliben, és semmiféle adalékanyagot nem tartalmazhat. Emiatt veszít a minőségéből, a csomagolás pedig a ropogósság rovására megy.