hétfő, június 25, 2018

Elkeltek az ifjúsági lakások

Nagyobb beruházást nem eszközölhet a város, csak apró javításokat végezhet az épületeken. Fotó: Gligor Róbert László

Március 1-jétől új lakói is vannak a nyárádszeredai ifjúsági lakásoknak, január 1-je óta pedig újraszámolt béreket fizetnek a két tömbház lakói.

Az ifjúsági lakásokra vonatkozóan az új törvény kötelezővé tette a lakbérek újraszámolását. Ez számos „szorzó” figyelembevételével történik, de az illető családok utolsó 12 havi jövedelmére is tekintettel kell lenni, és a bér nem lehet nagyobb, mint a család egy főre eső nettó jövedelmének 10 százaléka. Ezt január 1-jétől alkalmazzák, a lakók már eszerint fizetnek – tudtuk meg a városháza jegyzőjétől, Szentgyörgyi Ildikótól.

Ugyanakkor februárig el kellett bírálni a múlt évben benyújtott négy lakáskérelmet is, az erre kijelölt bizottság a pontrendszer alapján megvizsgálta a kérvényeket, majd a helyi tanács rábólintásával a három megürült lakást kiosztották a legtöbb pontszámot elért igénylőknek, egy kérvény pótlistára került. Az új lakókkal meg is kötötték a bérleti szerződést, március 1-jétől már használhatják a lakásokat. A szerződés öt évre szól, annak lejárta után évente meghosszabbítható.

Jelenleg a két tömbházban négy garzon- és 46 kétszobás lakás található, az itt lakó családok 8 és 166 lej közötti bért fizetnek havonta. A befolyó bérekből 0,8% marad a városkasszában, a 35 év fölötti bérlők összegéből még 0,5%. Ha mindenki időben befizeti a béreket, abból a városnak havi 320,77 lej marad, a többi pénzt átutalják az Országos Lakásügynökség (ANL) számlájára. A tömbházak az ANL magánvagyonát képezik, a város csak ügykezeli őket, ezért beruházásokat nem tud végezni (és nem is végezhet saját alapból), csak apróbb javításokat. Így a tetőzet, a fűtés- és vízrendszer, a kazán meghibásodásait tudták eddig fedezni ezekből a pénzekből. Lakás megvásárlására nem tartottak igényt a bérlők, de ha mégis valaki megvásárolja, a lakrész ára az ANL-t illeti, nem a várost.

A lakók kérvényben jelezték a városházán, hogy interfont szeretnének szereltetni a két tömbház ajtajára. A helyi tanács megtárgyalta és engedélyezte is ezt, de csak ha a lakók a saját költségükön vásárolják meg és szereltetik fel a mintegy 13 ezer lej értékű két zárat, mert a bérből származó kis jövedelmet nem fordíthatja erre az önkormányzat.