szerda, május 23, 2018

Elkényeztetett és agresszív kutyák

Ember és állat harmóniája
Fotó: Szer Pálosy Piroska

Kis testű kutyák rángatják pórázon gazdájukat, ez a látvány egyre gyakoribb, a szakértők szerint pedig elfogad- hatatlan. „A kutya nem traktor, hogy húzzon” – hangsúlyozza az oktató, és a hasonlat nem véletlen. 

– Miként lehet változtatni az elkényeztetett vagy agresszív kutyák szokásain, hogy ne ők diktálják a tempót, és a viselkedésükkel ne uralkodjanak a közvetlen környezetükön? – kérdeztük Pletl István kutyakiképzőt.

– A kutyaiskolákban a csoportos foglalkozások alkalmával a kiképzésvezető irányításával valójában a kutyatulajdonosok képzése folyik. Elsődleges szempont ugyanakkor, hogy a kutyák mentálisan és fizikálisan is fejlődjenek. A kiképzésvezetők a kutya képességeihez, fajtajellegéhez, a tulajdonos igényeihez, az adott helyzethez igazítják a foglalkozások menetét. Általában minden fajtájú és korú kutyával lehet látogatni a képzéseket, de vannak olyan egyedek is – például a kaukázusi juhászkutya vagy a közép-ázsiai –, melyek berögzött szokásai egy bizonyos életkoron túl már nem alakíthatók hatékonyan. Ösztöneikből adódóan az említett fajták agresszívebbekké válhatnak, mivel medvevadászatra tenyésztették ki. A foglalkozások során elsősorban a kutyának adott utasítások oktatására kell helyezni a hangsúlyt annak érdekében, hogy minél harmonikusabbá váljék a kutyával való együttélés a mindennapokban.

– Mi a kutyaiskolák előnye, illetve hátránya?

– A kutyaiskolák előnye, egyben nehézsége is a kezdő kutyatartó számára, hogy az ebet fajtársai között képezik. A kutyaiskola nem mondható ingerszegény környezetnek, ezért a kutyáknak a kezdetekben nehézséget okozhat a figyelmét elvonó ingerek megszokása. Ugyanakkor a csoportos foglalkoztatások előnye, hogy adottak azok a feltételek a kutyák számára, ahol ellenőrzött körülmények között folyhat a szocializáció kutyákkal és emberekkel egyaránt. A foglalkozásokon a pozitív megerősítés mellett a gazda felsőbbrendűségét is tudatosítani kell az állatban, hogy minden téren egészséges kapcsolatot lehessen kialakítani.

– Milyen gondokkal keresik meg a kutyakiképzőket a tulajdonosok?

– Általában akkor keresik fel a kiképzőt, amikor az állatok már kezelhetetlenek. A kis testűek támadják a nagyobbakat, az agresszív kategóriába tartozók támadólag lépnek fel, volt rá eset, hogy még a saját gazda sem mehetett az állat közelébe. Ezek olyan szélsőséges esetek, amelyeket időben kezelve sokkal eredményesebben lehet orvosolni. A kiképzési, nevelési technikákat a gyakorlatban is szemléltetve a kutyatulajdonos is elsajátítja. Alapvető követelmény azonban a következetesség, hogy a rossz beidegződések ne törjenek újra felszínre.

– Hogyan viselkedik egy jól szocializált kutya? 

– A jól szocializált kutya fajtársaival nem agresszív, konfliktushelyzetben más kutyákkal nem lép fel támadóan. Súrlódásmentesen együttműködik, beilleszkedik a falkába, a változó rangsort képes elfogadni még akkor is, ha az számára visszalépést jelent. Vezetőjével mint első számú irányítójával együttműködik, utasításait elfogadja.

– Lehet-e barátságos magatartást elvárni egy örökbe fogadott kutyától a család cicája iránt?

– Mivel mindkét állat a ragadozók családjába tartozik, ez nem lehet elvárás. Vannak kivételek, amikor a cica a kutyával együtt nőtt fel, vagy spontán megbarátkoztak. Mivel a táplálékláncban a kutya a macska fölött van, zsákmányának tekinti a cicát, és ezt az ösztönt nem lehet a kutyából kiirtani – mondta az oktató.