kedd, május 22, 2018

Elektromaros Szakközépiskola

Szakoktatás és mesterségek vására
Fotó: Vajda György

Olyan szakmákban képezünk diákokat, amelyekre nagy az igény, mert egyszerűen eltűntek a munkaerő-piacról. Ha egy villanyszerelőre, víz-gáz szerelőre van szükségünk, sokszor nem kapunk szakértőt, vagy heteket kell várni, ha mondjuk a személygépkocsinkat akarjuk megjavíttatni – válaszolja kérdésünkre Cozma Matei-Ionuţ mérnök, az Elektromaros Szakközépiskola igazgatója. Kell-e ennél nagyobb reklám egy szakképző iskolának? – teszi hozzá. 

Azt is elárulja, hogy nemrég fordult az iskolához két cég azzal a kéréssel, hogy a közvetítésükkel a marosvásárhelyi vegyi kombinát azonnali belépéssel villanyszerelőket alkalmazna. Ez pedig azt jelenti, hogy komoly munkahelyet is biztosíthatnak végzett diákjaiknak. Ezenkívül együttműködnek a Hirschmann-nal, a Matriconnal, a légkondicionáló berendezéseket gyártó Serviceinstal Kft.-vel, az MBO cégcsoporthoz tartozó All Star Prod Kft.-vel, ahol gyakorlatozhatnak a diákok, ugyanakkor munkahelyet is biztosítanak számukra. 

Az iskola öt szakteremmel, két műhellyel, fizika-, kémia- és biológialaboratóriummal, sportteremmel és műfüves pályával, ugyanakkor 100 férőhelyes bentlakással, saját étteremmel rendelkezik. A bentlakást – ahol kiválóak a körülmények – évente mintegy 95%-ban a vidékről érkező diákok foglalják el. Sokan a Nyárád és a Küküllő mentéről, a Mezőségről érkeznek, de van már moldovai köztársaságbeli diákjuk is. 

Mivel a műhelyeknek otthont adó épületet az iskola korábban eladta, elkészítették a kisebb épülettömb manzárdosításának tervét. Hét tantermet és egy gyűléstermet szeretnének kialakítani. Remélik, hogy a polgármesteri hivatal majd támogatja kezdeményezésüket. 

A szakiskolás diákok 200 lejes ösztöndíjban, a duális képzésben részt vevők pedig még 200 lejes támogatásban részesülnek, ez is ösztönözheti a diákokat arra, hogy a szakoktatás felé irányuljanak – mondta az igazgató. 

– Nem a gyerekekkel van a gond, hanem a szakoktatás rendszerével. Amikor a kisérettségiző nyolcadikosok megjelölik opcióikat, akkor elsőként az elméleti líceumokat jelölik be, és csak ötödik, hatodik lehetőségnek írják be a szaklíceumokat. Ennek az az eredménye, hogy azok kerülnek hozzánk, akik onnan kiestek, vagyis azok, akik 6-os vizsgajegynél kisebb átlagot értek el. Nagy többségük 2–3-as jegyet kapott a vizsgán. A cégek leginkább azokba a diákokba fektetnek be, akikben látnak jövőt, s azt, hogy meg is maradnak a szakmában. Sokan megkerestek, hogy már a középiskolában felkarolnának gyerekeket, s teszik is, bizonyos rizikóval. Diákjaink nagy része pedig azért iratkozik be, mert anyagi támogatást kap, viszont vannak, akiket az iskola elvégzése után nem is érdekel a munka... Pedig ha arra gondolunk, hogy egy villanyszerelő az Azomures gyárnál 3000 lejes havi nettó fizetést kap, nem is állnak rossz jövő előtt diákjaink – fejti ki az igazgató a szakoktatás nehézségeit. 

Az Elektromaros szakközépiskola 2018/2019-es tanévének kínálata: nappali tagozat, román tannyelvű oktatás: automatizálási technikus, villanyszerelő technikus: egy-egy osztály, szállodaszakértő (technikus) két osztály. Magyar tannyelvű oktatás: automatizálási technikus, számítógép-kezelő technikus, közgazdasági technikus és szállodaszakértő (technikus): egy egy osztály. Duális szakképzés: gépipari elektromechanikus, magyar nyelven: 13 hely (fél osztály), ugyanennyi román nyelven, illetve kisfeszültségű villanyszerelő: 15 hely (fél osztály). A hároméves szakiskolában 28 helyet biztosítanak a kisfeszültségű villanyszerelő szakon magyar nyelven és 15 helyet (fél osztályt) a román tannyelvű osztályban.