hétfő, április 23, 2018

Egymástól tanultak

Celldömölkiek jártak Erdőszentgyörgyön
Sokat tanultak a hét alatt a vendégek, és nem üres kézzel érkeztek: irodalmi előadást mutattak be a Rhédey-kastélyban

Egyhetes tanulmányúton volt Edélyben a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium negyven diákja, akik a Határtalanul program keretében érkeztek Erdőszentgyörgyre. Az utazást a Testvérvárosok Arany nyomában című tematikus program jegyében szervezték meg.

A nyugat-magyarországi Celldömölk tizenhat éve testvértelepülése Erdőszentgyörgynek, így az önkormányzatok közötti kapcsolatok kiépülése után megfogalmazódott az igény, hogy az iskolák között is hasonló kapcsolatot kellene létrehozni, amely lehetővé tenné a diákok számára egymás városának, kultúrájának megismerését. A celldömölkiek nem először pályáztak a Határtalanul programra, és ezúttal immár negyedszer utazhattak Erdélybe. Tóthné Bali Krisztina, a küldöttség vezetője elmondta, nagyon sok élménnyel gazdagodtak a gyerekek, hiszen többségük sosem járt Székelyföldön. A tavaly kiírt pályázat és előzetes egyeztetések után érkeztek a 10-11. osztályos diákok megyénkbe. A pályázat nemcsak az anyaországiak kirándulását tette lehetővé, hanem fedezi a szentgyörgyiek Celldömölkre való utazásának költségeit is. A megállapodás értelmében a Szent György Szakközépiskola diákjai jövő tavasszal mennek majd Celldömölkre. 

Mivel Arany-év van, a pályázat elemeit Arany János életére és munkásságára építették – mondta el Tóthné. Ideutazásuk során megálltak a költő szülővárosában, Nagyszalontán, ahol egy sikeres flashmob során Arany szobránál szavaltak a diákok, azután megtekintették azt az iskolát, ahol Arany tanult, majd tanított. Másnap a feketetói vásárba nyertek betekintést, majd Csucsán és Kolozsváron is megálltak egy kis időre, így múlt szombaton érkeztek Erdőszentgyörgyre. A tanulmányi út további kirándulásokat is tartalmazott, meglátogatták a szovátai sóstavakat, a parajdi sóbányát, Tamási Áron farkaslaki szülőházát és nyughelyét, Orbán Balázs szejkefürdői sírját, székelyudvarhelyi sétájuk során a Tamási Áron Gimnázium és a Benedek Elek Tanítóképző épületét is láthatták (igaz, csak kívülről), és a főtéri emlékparkban is időztek egy keveset. Emellett felkeresték a Gyilkos-tavat, a Békás-szorost, a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templomot, az utóbbinál nemcsak az épület történetét hallhatták, hanem az örmények életéből, szokásaiból is ízelítőt kaptak, ezáltal még egy kisebbséget ismerhettek meg. Volt közös sportolás is ezekben a napokban, a két iskola lányai kosaraztak, a fiúk fociztak egymással. A celldömölkiek számára maradandó élményt nyújtott a kőrispataki szalmakalap-múzeum és a bözödújfalui emlékpark is.

Szerdán a vendégek meglátogatták a szentgyörgyi református templomot és a Rhédey-kastélyt, ez utóbbi helyszínen előadták az Arany Jánosról szóló zenés irodalmi összeállításukat a helyi közönségnek. Délután Marosvásárhelyen tettek sétát, meglátogatták a Kultúrpalotát, majd este a Százfonat előadása szórakoztatta őket. A napot tánc-házzal zárták, ott moldvai csángó tánccal ismerkedtek. A celldömölki diákok csütörtökön indultak haza, útba ejtve a segesvári, vajdahunyadi és dévai várakat is.

A Határtalanul program erdőszentgyörgyi felelőse, Beke Tünde földrajz szakos tanárnő elmondta, hogy nagyon fontosnak látja a két város diákjai közti kapcsolat kiépítését, hisz „ezekkel a személyes kötődésekkel még élőbbé tesszük a történelmi kapcsolatot. Az élmény és az érzelem alapú megismerés elmélyíti egy hely és az emberek iránti kötődést”. 

Az anyaországi vendégek fogadásához az erdőszentgyörgyi önkormányzat is jelentősebb összeggel járult hozzá, hogy itt-tartózkodásuk minél tartalmasabb és színvonalasabb legyen. Csibi Attila Zoltán polgármester örül ennek az együttműködési kezdeményezésnek, mivel „a diákok az ilyen és ehhez hasonló lehetőségek által megismerhetik egymás kultúráját, és közvetlen kapcsolatot alakítanak ki egymás között, ami elengedhetetlen a határokon átívelő nemzetrészek tényleges összekapcsolásához” – fogalmazott az elöljáró.