vasárnap, május 27, 2018

Egyenlő ellenfelekként

Három olyan kézilabdázóval érkezett Marosvásárhelyre a Brassói Corona második csapata az Olimpic elleni mérkőzésre, akik a Szuperligában (vagy ha úgy tetszik, hivatalos nevén Virágok Ligájában) is a keret tagjai. Közülük is kimelkedik Sorina Tîrcă, akinek a góljai nélkül igencsak nagy bajban lett volna a vendég csapat. Ráadásul a többiek is felnőtt korosztályú játékosok, a tavalyig Brassóban működő utánpótlás-nevelő központból. Azt gondoltuk, hogy ezzel a kerettel nem lesz nehéz nyerniük az Olimpic kizárólag marosvásárhelyi ifjúságiakból álló csapata ellen. Nem így történt. Az Olimpic játékosai, a maguk 16,7 éves átlag-életkorával, bizonyították, hogy az A osztály felnőttmezőnyében is megállják a helyüket, és a lelkes közönség által hosszasan ünnepelt döntetlent harcoltak ki, izgalmas hajrá után.

Az Olimpic már a kezdet kezdetén meglepte a brassói csapatot, és Târşoagă átlövő góljainak köszönhetően 4-1-es vezetéssel kezdett. A vendég csapat csak a 18. percben tudott egyenlíteni 9-9-re, és mindjárt át is vette a vezetést, amikor a Szuperligában is megfordult Roşca néhány lövést megfogott zsinórban. Az Olimpic azonban nem hagyta az ellenfelét döntő mértékben elhúzni, és szünetig maradt a 2-3 gólos hátrány.

Úgy tűnt, megismétlődik az, ami az első fordulóban történt, amikor a marosvásárhelyi ifik a villámrajt után átengedték a kezdeményezést a Mureşul elleni mérkőzésen, és a végén nagy arányban alulmaradtak, de a második félidőben sem akaródzott nőni a Corona előnye, sőt! Ugran néhány védése után egy gólra jött fel a házigazda, és először 22-23-nál lett volna lehetősége az egyenlítésre, amikor az emberhátrányban támadó Corona lehozta a kapusát, és a hazai hálóőr nem találta el egy elcsípett labdából a vendégek őrizetlenül maradt kapuját. 

Végül az 51. percben mégis egyenlített az Olimpic (26-26-ra), és innen roppant izgalmas végjáték alakult ki, több kihagyott lehetőséggel, remek kapusteljesítményekkel. A nézők tarthattak attól, hogy a hazai csapat tapasztalatlanságának döntő szerepe lesz, de Claudiu és Mihaela Evi tanítványai nem ijedtek meg a lehetőségtől, és kiharcolták az első felnőtt bajnoki pontjukat. Lehetett volna három is belőle, ám az utolsó támadás során senki nem merte bevállalni a kapura lövést.

A másik marosvásárhelyi csapat, a Mureşul ma játszik Köröskisjenőn. A következő fordulót október 7-én rendezik, amikor a Mureşul Mioveni-t fogadja, az Olimpic pedig a Temesvári Universitateához látogat.

 

Jegyzőkönyv

Női kézilabda A osztály, B csoport, 2. forduló: Marosvásárhelyi Olimpic – Brassói Corona 28-28 (14-17)

Marosvásárhely, Liviu Rebreanu iskola sportterme, 300 néző. Vezette: Ciprian Pipa (Nagyvárad), Cristian Foltic (Nagyvárad).

Olimpic: Ugran (Hodor) – Munteanu 1 gól, Dima 2, Bărăbaş 11, Târşoagă 9, Sângeorzan, Ola (Ghemeş 1, Radu, Lăcătuş 4, Marian, Moldovan, Belean, Bardoşi, Stan).

Corona: Roşca (Postăvaru) – Creţu 2, Capră 3, Lopătaru 3, Lăcătuş 4, Tăbăcaru 1, Tîrcă 14 (Judele, Ördög, Hageanu, Zainea 1) 

 

Eredményjelző

A női kézilabda A osztály B csoportja 2. fordulójának eredményei: Székelyudvarhelyi NKK – FC Argeş Piteşti 26-29,  Marosvásárhelyi Olimpic – Brassói Corona 28-28, Dacia Mioveni – Nagybányai Minaur 21-28, Nagyváradi CSM – Temesvári Universitatea 19-21, Temesvári SCM – Naţional Rm. Vâlcea 35-28, Resicabányai CSU – Kézdivásárhelyi SE 36-19. A Köröskisjenői Crişul – Marosvásárhelyi Mureşul mérkőzést ma játsszák.