vasárnap, május 27, 2018

Egyelőre fehér karszalaggal

A jövő orvostudományáról, orvoslásáról, a sebészet fejlődéséről szerveznek a közeljövőben konferenciát Marosvásárhelyen. Jó téma, aktuális, hangzatos. Akár az orvoslás jövőjéről is értekezhetnének, ez épp annyira időszerű. Sci-fibe illő sebészeti robotok, minimálisan invazív eljárások, a betegek gyors felépülése, és talán a holisztikus orvoslás gondolata is felmerül majd a résztvevőkben. Az orvostudomány hihetetlenül gyorsan fejlődik, itthon maradt orvosaink is próbálnak felzárkózni, megtanulni a legújabb sebészeti technikákat, együtt dolgozni gépekkel, jól képzett egészségügyi személyzettel. Mindez szép és jó. Az állami egészségügyi ellátórendszer azonban még mindig lemaradt, képtelen megfelelő béreket, munkakörülményeket biztosítani az egészségügyi dolgozóknak, civilizált feltételeket teremteni a betegeknek. 

Még nem történt meg a szemléletváltás, hogy a robotizált csúcsorvoslással párhuzamosan a betegellátási körülményeken is javítani kell. Hogy a beteg gyomra ne ránduljon görcsbe már a kórház rozsdaette kapujának látványára. Hogy ne a szakadt műbőr ülőkékkel tarkított gyenge világítású folyosókon bóklászva keresgélje a szakrendelőt, miközben cseverésző nővérek, gyakornokok kezükben kávéscsészével, mobiltelefonnal viharzanak el – megszólítani őket reménytelen vállalkozás… Hogy a kórházba jutva ne a füstös, több évtizede festett, helyenként salétromos belső falak, a mocskos padló, bűzös illemhelyek, sivár kórtermek, szakadt ágynemű látványa hangolja le a gyógyulni vágyó, kiszolgáltatott pácienst. 

Az egészségügyi rendszer „kiürülése”, úgy tűnt, kissé megtorpant az utóbbi évben, a kormányzópárt kampányban tett ígérgetéseiben bíztak a szakszervezetek, és történtek próbálkozások a bérek rendezése érdekében. Az érdekvédelmi szervezetek az elmúlt napokban azonban ismét országos szintű tiltakozásba kezdtek, ami heteken belül sztrájkba fordulhat. A kormány által tervezett jogszabály-módosítást (a 153-as bértörvény kerettörvényről van szó) ugyanis elfogadhatatlannak tartják az egészségügyi dolgozók. Tegnap a mentőszolgálatokat tömörítő szakszervezetek álltak sztrájkőrséget az egészségügyi minisztérium előtt, a dolgozók karjukon fehér karszalaggal végzik munkájukat. Az elkövetkező napokban a bérek csökkenésétől, az ügyeleti rendszer módosulásától tartó Sanitas is csatlakozik az újabb tüntetésekhez, s novemberben általános munkabeszüntetést terveznek, ha a szaktárca képviselőivel nem tudnak közös nevezőre jutni. 

Beszélhetnénk tehát az orvoslás jövőjéről is… E tárgyalások az egészségügyi ellátórendszer kiemelt támogatásáról, hatékonyságának növeléséről, a gyógyítás és az egészségmegőrzés tendenciáiról és az ezekhez való igazodásról, felzárkózásról szólhatnának.