hétfő, május 21, 2018

Egy gombafotó-kiállítás margójára

A természet csodái

Dicsőszentmártonban a Magyar Közművelődési Központban december 13-án különleges kiállítást tekinthettünk meg: a Nagy-Mezőhavas gombavilágát Bélfenyéri Gábor fotóművész képein. 

Incze Csaba, a Kis-Küküllő Alapítvány alelnöke köszöntötte a Marosvásárhelyről jött vendéget, valamint Kerekes Péter Pált és Ibolyát. 

A köszöntőből megtudhattuk, hogy Bélfenyéri Gábor 9 éve fotózza a gombák világát, kb. tízezer gombafotót készített, képeivel versenyt is nyert (például a Gombák szépe, EKE-ART). 

Közben szerkeszti az Erdélyi Gyopár folyóirat gombarovatát és újabb kiadványokat készít elő.

Bélfenyéri Gábor emberközelbe hozta nekünk a gombákat. Szerinte nem csak a gombák csodálatos színei, formájuk, illatuk és ízviláguk nagy érték számunkra, hanem a tápértékük és gyógyhatásuk is. 

Ugyanakkor figyelmeztetett, sőt részletesen ismertette a gombák gyűjtésével járó veszélyeket. Így szólt a „lecke”: gombászni csoportosan kell és egy-két személy jól kell ismerje a gombafajtákat. Alapvető a gyilkos galóca felismerése minden esetben. A gombamérgezés megnyilvánulsi formáit is alaposan ismertette – gombafajtákhoz kötve. Végigsorolta a tévhiteket a gombák fogyasztásával kapcsolatban.

Továbbmenve a sámánok italáról és a teuton lovagok gombafőzetéről is szót ejtett a légyölő galóca, valamint a párducgalóca kapcsán. 

Örömünkre szolgált az a hír is, hogy napjainkban gombákból egyre több gyógyszer készül, amelyek erősítik az immunrendszert, egyeseknek rákellenes hatásuk van.

Kiállításával célja: „a gombák lenyűgöző világának képek általi ismertetése, az érdeklődés felkeltése, miáltal a kedves szemlélő kimerészkedik a Természetbe, aminek mi is része vagyunk”. 

Vendégünk bemutatott egy gombanaptárt is, amelyben a 12 hónapot 12 galócafaj képével és ismertetésével ábrázolja.

És szinte észre sem vettük, beszélgetéssel folytatódott a találkozó. Megkérdeztem, hogy hobbiszinten foglalkozik-e a gombák világával? Igen – volt a válasz, és tulajdonképpen a művészi  fotózást kedveli. Bélfenyéri Gábor elmondta, hogy mérnökként dolgozik a marosvásárhelyi Elektromaros gyárban és többféle hobbija is volt: művelte a népi fafaragást, a csillagászatot, de leginkább a gombák fotózását kedveli. Megtudhattuk azt is, hogy a fotózás mellett kiadványokat is szerkeszt.  Nemrég jelent meg egy értékes CD, melynek címe Marosvásárhely és környéke gombavilága, melyet Téglás Zoltán gombaszakértővel együtt szerkesztettek.

A második CD is készül, melynek címe: A Nagy-Mezőhavas és a Felső-Nyárád mente gombavilága. 

Megjegyezzük azt is, hogy Bélfenyéri Gábor többedmagával létrehozta az erdélyi Gombász Baráti Kört. Szeretettel említette Kerekes Péter Pál fotóművészt, akitől sokat tanult a fotózás rejtelmeiről.

Aki felüdülést keres a téli hidegben, látogassa meg a kiállítás képanyagát, amely február végéig tekinthető meg a dicsőszentmártoni Magyar Művelődési Központ kiállítótermében. 

Szlovácsek Ida