hétfő, április 23, 2018

Együtt a játékban

Fotó: Nagy Tibor

Nagy volt a nyüzsgés és az izgalom tegnap délelőtt a marosvásárhelyi Bolyai téri Unitárius Egyházközség Dersi János-termében, amelyet kisebb és nagyobb gyermekek töltöttek meg, akik minden asztalnál más-más társasjátékot próbáltak ki a játékvezetők társaságában. Nem az első ilyen rendezvény – válaszolta érdeklődésemre Nagy Gizella tiszteletes asszony a házigazda szerepében, hisz az unitáriusoknak már nem egy alkalommal sikerült a gyermekek mellett a felnőtteket is közös játékra bírniuk. Jó érzéssel töltött el, ahogy több család leült egymás mellé játszani, s baráti körök alakultak ki – tette hozzá.
A tegnapi kánikulai napon az volt a cél, hogy a számítógépek, a tévé képernyője elől kimozdítsák a gyermekeket és fiatalokat – erősítette meg Csucsák István, a MATRISZ társasjáték-szövetség vezetője, akik a játékokat biztosította, s a játékmester feladatára vállalkozott.
– A mai gyermekek szeretnek számítógépen játszani, de a kortársaikkal folytatott társasjáték közösségi élményt nyújt, a szocializálódásban segít. A résztvevők kipróbálhatták a hazai fejlesztésű SIXMA-KING logikai játékot, a királyválasztó játékot, a megfigyelőképességet fejlesztő valamint a szó- és kvízjátékokat is – tette hozzá.
– Nagy élmény látni, hogy a gyermekek új játékokat tanulnak, s a felnőttek, akik már kipróbálták, telefonon szemrehányást tettek, hogy miért csak délelőttre szólt a program.
Ezúttal ígérem, hogy bepótoljuk, s augusztus 22-én délután 5 órától újabb játéknapot szervezünk. Ez egyben bajnokság is lesz, s a gyermekek mellett előzetes bejelentkezés alapján részt vehetnek felnőttek is. Meghívtunk Székely-udvarhelyről egy játékfejlesztő szakembert, s értékes díjakat, nyereményeket fogunk kisorsolni a legeredményesebb játékosoknak – mondta Nagy Gizella.