szerda, március 21, 2018

Egyéni munkaszerződést kell kötni

Változott a napszámostörvény
Felvételünk illusztráció. Fotó: Vajda György

Amint korábban már írtuk, módosult a munkatörvénykönyv. A kormány augusztus 7-én fogadta el és tette közzé azt a sürgősségi rendeletet, amely 20.000 lejes bírságot helyez kilátásba minden egyes olyan személy esetén, akit a munkáltató egyéni munkavállalói engedély nélkül foglalkoztat. 

Szigorúan büntetik azt is, aki olyan munkaerőt alkalmaz, akinek felfüggesztették az egyéni engedélyét. A  munkaügyi felügyelők a bírság törlesztéséig, illetve a tapasztalt rendellenesség orvoslásáig elrendelhetik a farm tevékenységének ideiglenes felfüg- gesztését. 

Mint ismeretes, korábban közzétették a törvénymódosító javaslatokat, de mivel a parlamenti vakáció miatt elhúzódott volna a megváltoztatott cikkelyek életbe ültetése, a javaslatokat a múlt pénteken sürgősségi kormányrendelettel elfogadták. A korábbi tervezettől eltérően a 20.000 lejes bírságot minden egyes munkakönyv nélkül alkalmazott személyre alkalmazzák, és nem csak abban az esetben, ha legkevesebb öt illegális munkavállalót találnak a cégnél. Hasonló büntetés jár, ha az alkalmazó a munkaviszony megkezdése előtt egy nappal nem jegyzi be az illetőt az alkalmazottak jegyzékébe, ugyanakkor igazolni kell azt is, hogy a munkáltató átutalta az alkalmazott társadalombiztosítási járulékát és a jövedelemadót az államnak. 

Továbbá tilos az egyéni munkavállalói szerződésben megállapított munkaprogramon felül foglalkoztatni az alkalmazottat. Amennyiben a bírságot 48 órán belül kifizetik,  a kirótt összeg felét kell törleszteni. A módosított törvény lehetővé teszi azt is, hogy rövidebb időn belül módosítsák a munkavállalói szerződést szakmai besorolás vagy fizetésemelés esetén.  

Nálunk még nem esedékes ugyan, de a módosított törvény azt is előírja, hogy illegálisan Romániában tartózkodó személy alkalmazása büntetőjogi eljárást von maga után, és az alkalmazót akár három hónap szabadságvesztésre is ítélhetik.