kedd, május 22, 2018

Egészséges divat: úszásoktatás már zsenge korban

Példaértékű a csíkszeredai program

Környékünkön is egyre gyakoribb, hogy már óvodás-, kisiskoláskorban úszni járatják gyerekeiket a szülők. Marosvásárhelyen több sportklub szervez úszótanfolyamokat kisdiákoknak a városi uszodában, az egyes szállodák medencéiben. A költségek változnak, helyszín, illetve annak függvényében, hogy ki viszi-hozza a gyereket az oktatásra, de átlagban 150-250 lej közötti összegbe kerül a családnak, ha úszni jár a gyerek. Ezzel szemben Csíkszeredában az önkormányzat állja a költségeket, a szülőnek mindössze havi 16 lejébe kerül, hogy megtanítsák a gyerekét úszni.

Bogdán Emese testnevelő tanár, úszásoktató szerint manapság igen gyakori a helytelen testtartás, a gerincferdülés a gyerekek körében, és ennek az egyik oka, hogy a tantervben háttérbe szorul a testnevelés. Kétségbeejtő, hogy például középiskolában heti egy testnevelésóra van előírva. 

– Serdülőkorban robbanásszerű fejlődésen megy keresztül a gyerekek teste, és ekkor óriási szükség van a sok mozgásra. Ellenkező esetben rossz testtartás alakul ki. Az európai országokban odafigyelnek arra, hogy legalább heti három testnevelésórán legyen a gyerekeknek lehetőségük a mozgásra. 

A pedagógus szerint a vízhez szoktatást már csecsemőkorban ajánlott elkezdeni, majd később, a rendszeres, heti 2-3 úszásfoglalkoztatás biztosítja a gyerek izmainak, ízületeinek harmonikus fejlődését, megelőzve bármilyen nemű helytelen tartás kialakulását. Ha a kisbaba hosszabb időre elszakad a víztől, szülei elhanyagolják a mindennapi fürdetést, vagy kellemetlen élmények érik a vízzel kapcsolatban, nehezen tanul meg úszni. 

– Minél később visszük el úszásoktatásra, annál nehezebben kezelhető. Sok időbe telik, míg leküzdi víziszonyát. Ezt tapasztaljuk a legtöbb felnőttnél, aki meg szeretne tanulni úszni, de előzőleg kellemetlen élménye volt a vízzel kapcsolatosan (beledobták vagy játékból lenyomták a víz alá gyerekkorában, úgy érezte, megfullad stb.). Mégis azt javasolom, tartsunk ki a víz mellett, amíg lehet. Úszásoktatóként tapasztalom sok szülő helytelen felfogását: miután a gyereke megtanul ügyesen egy-két stílusban úszni, jár is egy ideig, aztán abbamarad ez a tevékenység. A szülő megnyugszik, hogy lerótt egy kötelességet, a gyerek vízbiztos, nem fog belefulladni a tengerbe, ha nyaralni mennek, de arra nem gondol, hogy ezt a sportot heti rendszerességgel űzze egészsége érdekében, még akkor is, ha más edzésre is jár – mutatott rá a szakember. 

 

A hátrányos helyzetű gyerekek is megtanulnak úszni

Ezen a téren példaértékű Csíkszeredában Ráduly Róbert polgármester kezdeményezése, ugyanis elemi osztályokban lehetőséget teremtett a heti harmadik sportórára, aminek a költségeit szinte teljes egészében az önkormányzat állja, a szülőkre csupán egy jelképes hozzájárulás hárul. Első és második osztályban a gyerekek megtanulnak korcsolyázni, harmadik-negyedik osztályban pedig úszni. A heti rendszerességgel megtartott foglalkozások a városi korcsolyapályán, valamint a városi uszodában zajlanak. A gyerekek ennek köszönhetően zsenge korban megbarátkoznak két sportággal, amit általában a későbbiekben is előszeretettel űznek majd. Török Attila úszómester, a csíkszeredai iskolai úszás program felelőse lapunknak elmondta, a 2013–2014-es tanévben indult a program, és azóta megszakítás nélkül sikeresen működik, a hét csíkszeredai önkormányzati iskolából hetente több száz gyerek jár úszásoktatásra. Hat szakoktató foglalkozik velük, akik szerződéses viszonyban állnak a helyi önkormányzattal. A két év alatt minden gyerek hatvanórás úszásoktatáson vesz részt, amely során megtanítanak nekik különböző úszásformákat, például a hátúszást, a gyorsúszást. A tanítókra jelentős feladat hárul, ugyanis, mivel a tanórák alatt zajlik az úszásoktatás, ők kísérik el a gyerekeket az uszodába, majd pedig vissza az iskolába. A költségek nagy részét a csíkszeredai önkormányzat állja, a szülők csupán alkalmanként négy lejt fizetnek. A programfelelős hozzátette, ennek köszönhetően olyan gyerekeknek is lehetőségük adódik megtanulni úszni, akiknek a szülei egyébként nem tudnának erre anyagilag áldozni, hiszen sok esetben még az úszósapka megvásárlása is gondot jelent. Török Attila megjegyezte, a heti egy alkalommal ugyan nem tudják felvenni a versenyt a délutáni úszótanfolyamokkal, ahol esetenként heti két-háromszor foglalkoznak a gyerekekkel, viszont a tapasztalat azt mutatja, hogy a programban részt vevő kisdiákok megtanulnak úszni, és megszeretik ezt a sportot, sokan közülük hétvégenként szüleikkel, nagyszüleikkel együtt is eljárnak az uszodába, mintegy családi programként, és a negyedik osztály befejezése után is tovább űzik ezt a sportot. Dicséretre méltó ugyanakkor, hogy a Ráduly Róbert által elindított példából kiindulva a Csíkszereda 30 km-es körzetében lévő önkormányzatok egy része is felkarolta ezt az ügyet, több vidéki településről is beviszik a gyerekeket úszótanfolyamra. 

 

Havi több száz lejes kiadás

Örvendetes, hogy Marosvásárhelyen is egyre gyakoribb, hogy az óvodás, kisiskolás gyerekek úszni járnak, a víkendtelepi városi uszodába, de a szállodák wellness-részlegének a medencéiben is rendszeresek az úszótanfolyamok. És szerencsére akadnak lelkes pedagógusok, akik felvállalják, hogy szervezetten viszik csoportjaikat az úszásoktatásra. Viszont a csíkszeredaiakkal ellentétben a marosvásárhelyi szülőknek mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, ha azt szeretnék, hogy csemetéjük megtanuljon úszni. 

Városszerte több sportklub szervez úszótanfolyamokat, és a kínálat igen széles. Mivel nem minden szülőnek fér bele az idejébe, hogy délutánonként heti két-három alkalommal úszótanfolyamra vigye a gyermekét, vannak klubok, amelyek felvállalják, hogy megszervezik a gyerekek uszodába való szállítását, elveszik őket kisbusszal az óvodából, iskolából, majd a tanfolyam lejártakor ugyanoda vissza is viszik őket. Természetesen ez esetben a szülőknek az oktatás, illetve az uszodai belépő ára mellett a szállítási költségeket is állniuk kell. Vannak sportklubok, amelyek, gyerekekről lévén szó, a víz kedvezőbb hőmérséklete miatt választják az egyes szállodák medencéit a víkendtelepi sátor helyett. Tehát ha valamelyik szálloda medencéjében zajlik az oktatás, ahol magasabb a belépti díj, és az adott sportklub szervezetten szállítja oda-vissza a gyerekeket, akkor egy gyerek után havi 220-260 lej között mozognak a családot terhelő költségek. A legtöbb sportklub viszont úgy szervez úszótanfolyamokat, hogy a szülőnek kell megoldania a szállítást, ez esetben az oktatás havi díja 100 lej körüli. Emellett minden alkalommal ki kell még fizetni az uszodai belépőt. Öt évvel ezelőtt a marosvásárhelyi önkormányzatnak volt egy igen pozitív kezdeményezése, azaz felvállalták, hogy a víkendtelepi medencébe úszótan- folyamra járó gyerekcsoportokat ingyenesen elszállítják a tanintézetből az uszodába, majd vissza. Sajnos alig egy évig tartott ez a program. 

 

A sátorbeli medencében minden délután oktatás van

Mátyási Levente, a marosvásárhelyi Víkendtelep igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, délutánonként folyamatosan zajlik az úszásoktatás a víkendtelepi fedett uszodában, délután 1-2 órától este 7 óráig oktatás, illetve edzések zajlanak, ekkor több sportklub edzői foglalkoznak úszásoktatással. A medencében le van választva egy sáv, amely, tekintettel arra, hogy kisgyerekekkel is foglalkoznak az oktatók, 90 cm mélységűre van átalakítva, itt történik az úszás-oktatás. 

Láposi Győző marosvásárhelyi úszóedző évek óta tanít úszni gyerekeket a víkendtelepi medencében, és egyike azon szakembereknek, akik szívvel-lélekkel végzik a munkájukat, és hivatásként tekintenek erre a mesterségre. Mint mondta, általában az alsó korhatár 5 év, a tanfolyamon 8-10 gyerekkel foglal- kozik egy edző. 

– Nagyon oda kell figyelni a gyerekekre, az úszásoktatásban a fokozatosság elengedhetetlen. Első lépésben játékos módszerekkel meg kell szerettetni velük a vizet, hiszen amikor bejönnek az uszodába, az egy más világ számukra, amihez először hozzá kell szokniuk. Szerencsére legtöbb esetben pozitívak a tapasztalatok, a szülők visszajelzései alapján a gyerekek alig várják, hogy jöjjenek – mutatott rá a szakember, aki tavaly az „Együtt a rákos gyermekekért” egyesület felkérésére felvállalta, hogy díjmentesen felkészíti a rákból kigyógyult gyerekek egy csoportját a lengyelországi onkoolimpiára, ahonnan végül kilenc éremmel tért haza a lelkes csapat. 

Az úszótanfolyamok költségei kapcsán Láposi Győző elmondta, ha heti két alkalommal megy a gyerek úszni, akkor minden alkalommal ki kell fizetnie a hatlejes uszodai belépőt, az oktatás havi díja pedig 80 lej. Mint mondta, a gyerekek közül kerülnek ki kiemelkedő tehetségek is, akikkel a továbbiakban érdemes foglalkozni, de sajnos elég kevés gyerek folytatja versenyszinten az úszást, ugyanis sok szülőnek vagy nincsen lehetősége heti négy-öt alkalommal edzésre vinni, vagy pedig úgy érzik, hogy ez a tanulás rovására menne.