hétfő, május 21, 2018

Egészségügyi miniszter: az emberek mentalitásán kell változtatni

Szeretné megváltoztatni az emberek mentalitását, mert „a közönyösség, a nemtörődömség és a lustaság” sok probléma okozója, nyilatkozta hétfőn Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

„A törvénykezésen kívül, mert azon javítani kell az egészségügyi törvény által, szeretném, ha egy új törvénnyel tudnánk változtatni az emberek mentalitásán, mert a közönyösség, a nemtörődömség és a lustaság sok probléma okozója, amelybe mindannyian belefásultunk, így nem a beteg volt a rendszer középpontjában, vagy eddig még nem sikerült a középpontjába helyezni. Ezt szeretném elérni, hogy az emberek legyenek jóságosabbak a szenvedőkkel” – mondta Sorina Pintea az RFI rádiónak adott interjújában.

Arra a kérdésre, hogy miként szeretné ezt megvalósítani, a miniszter kényszerítő intézkedésekről, a szabályok és előírások betartásáról beszélt, amit már nem vesz figyelembe senki.

„Elsősorban kényszerítéssel, mert vannak szabályaink, előírásaink, amelyek a jó működéshez szükségesek, és mi nem követjük ezeket, vagy jól eltettük egy fiókba. Következésképpen ezzel is kell foglalkoznunk” – magyarázta az egészségügyi tárca vezetője.

Pintea hangsúlyozta, hogy amikor kényszerítő intézkedésekről beszél, nem feltétlenül a mene-dzserek tevékenységének felméréséről van szó, hanem a teljesítménymutatók megváltoztatásáról, mert azok már nem lényegbevágóak.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az orvosok bérének növelése nem feltétlenül old meg minden problémát az egészségügyi rendszerben, a kórházak felszerelésének fejlesztésére indított prog- ramokat is folytatni kell.

„A bérek növekedése csak részlegesen oldja meg a problémákat, mindannyian tisztában vagyunk ezzel. Ezért folytatjuk az egészségügyi minisztérium szintjén elindított programokat a kórházak felszerelésének fejlesztésére, ugyanis vannak forrásaink, olyan alapok, amelyeket felhasználhatunk, másrészt a helyi önkormányzatoknak is gondoskodniuk kell azokról a kórházakról, amelyeket  átvettek” – magyarázta Pintea.

Pintea kijelentette, hogy a minisztériumhoz tartozó kórházak felszerelését illetően szeretnék elérni, hogy ne legyenek nagy különbségek egyes gépek beszerzési árát illetően, ugyanis volt rá példa, hogy egyik kórház 50.000 euróért, egy másik pedig 150.000 euróért vásárolt ugyanolyan gépet.

Sorina Pintea hozzátette, hogy amikor a kórházak a megfelelő felszereltséggel fognak rendelkezni, és a bérek is megfelelőek lesznek, már senki nem találhat kifogást, hogy miért hanyagolja el a betegeket vagy miért viselkedik modortalanul velük szemben.