hétfő, június 25, 2018

Drágulhat a mindennapi kenyér

Egyesek emelik az árakat, mások még nem döntöttek
Fotó: Nagy Tibor

Akár 10 százalékkal is drágulhat a kenyér, a búza és a liszt árának emelkedése miatt – nyilatkozta a napokban a Rompan, a malom- és sütőipari munkáltatók szervezetének az elnöke. A lapunk által megkeresett pékségek között van, amely bejelentette, hogy május 1-től emeli a kenyér árát, mások egyelőre számításokat végeznek. 

Akár 10 százalékkal is drágulhat a kenyér, a búza és a liszt árának emelkedése miatt, de amiatt is, hogy a minimálbér 1.450 lejre való emelése nyomán többet kell fizetni az alkalmazottaknak – nyilatkozta a napokban az Agerpres hírügynökségnek a Rompan, a malom- és sütőipari munkáltatók szervezetének elnöke, Aurel Popescu. 

„Az előjelek szerint emelkedhet még a kenyér ára ebben az időszakban, és ennek több oka van. Elsősorban a búza ára március elsejétől 7-8 százalékkal nőtt a megnövekedett exportigények miatt. Másodsorban a minimálbér 1.450 lejre való emelésével nőttek az alkalmazottak utáni kiadások (…), és be kell ismernünk, hogy a villamos energia és a gáz is drágult tavalyhoz képest. Százalékban kifejezve 10 százalékos drágulásra lehet számítani” – magyarázta a Rompan elnöke.

Jelenleg egy tonna búza tíz százalékkal drágább, mint tavaly, 780–800 lejbe kerül. A liszt ára 850 lejről 1.000 lejre emelkedett tonnánként. A Rompan elnöke szerint egyes pékségek már megemelték az árakat.

Romániában csökkent az elmúlt években a kenyérfogyasztás mértéke, egy év alatt az egy főre eső 98 kilogrammos fogyasztás visszaesett 96 kilogrammra, de még mindig az európai átlag fölött van, amely 82 kg/fő/év. Az ország pékségei havonta összesen mintegy 180.000 tonna kenyeret adnak el.

A malom- és sütőiparban 80.000 alkalmazott dolgozik, az iparágnak évente 2,5 milliárd eurós forgalma van az országban. 

Az esetleges drágítás kapcsán lapunk megkeresett néhány helyi pékséget, illetve olyanokat, amelyek termékei kiemelten jelen vannak a Maros megyei piacon. 

Diószegi László, a sepsiszentgyörgyi Diószegi pékség tulajdonosa lapunk érdeklődésére elmondta, május 1-től körülbelül 10 százalékkal drágulnak a termékeik, mivel egyre magasabbak a munkaerőköltségek, és sajnos egyre kevesebb a szakember, így a pékség arra törekszik, hogy megtartsa őket. Ugyanakkor az alapanyag is folyamatosan drágul januártól, így kénytelenek emelni a kenyér árát. 

Bitai László, a TimKo pékség eladásért felelős illetékese és Sándor Csongor, az Eldi pékség igazgatója azt nyilatkozták, bár nőttek a költségek, konkrét döntés nem született a drágításról, egyelőre számításokat végeznek. Az Eldi igazgatója hozzátette, elsősorban a péksütemények gyártásában használt alapanyagok ára nőtt jelentősen, esetenként 30-40 százalékkal is, a liszt pedig február-március folyamán is drágult, mégsem emelték a termékeik árát.