szombat, április 21, 2018

Down-világnap

Inkluzív oktatás feltételek nélkül

Március 21-én volt a Down-szindróma világnapja. A nap kiválasztása a Down-szindróma mögött álló, három példányban jelen levő 21. kromoszómára utal. 

Bár korábban Down-kórnak nevezték, manapság nem tartják betegségnek, mivel egy genetikai rendellenességről van szó. Minden ezer terhességre jut egy Down-szindrómás magzat, idősebb szülők esetében sokkal gyakoribb az előfordulása. Bár különféle vizsgálatokkal (vérből, magzatvízből) kimutatható az elváltozás, vannak kivételes esetek, és olyan szülők is, akik vállalják a Down-szindrómás gyermeket is. 

A 2018-as világnapon az inkluzív oktatás szükségességére hívták fel a figyelmet. Egy olyan rendszerre, ahol a diákok, függetlenül attól, hogy miben különböznek és milyen fogyatékosságaik vannak, ugyanabba az iskolába, osztályba járnak, együtt tanulnak és haladnak a tananyagban, az érzelmi fejlődésben és a társas kapcsolatokban. A tapasztalatok szerint az inkluzív oktatás mind a fogyatékossággal élő, mind a tipikus fejlődésű gyermekek számára előnyökkel járhat. A Down-szindrómás gyermekek jobban teljesítenek, ritkábban hiányoznak, magatartásuk is kedvezően alakul. A tipikus fejlődésű gyermekek pedig megtanulják, hogy nem mindenki egyforma, hogy tisztelni és értékelni lehet a sokszínűséget, a másságot is. 

Bár az a fogyatékossággal élő személyek jogairól 2007-ben törvénybe iktatott ENSZ-egyezményt 2016-ban kiegészítették az inkluzív oktatáshoz való jogról szóló kommentárral, sajnos romániai viszonylatban a pedagógusokat nem készítik fel erre a feladatra, és nem alkalmaznak elegendő számú segítő pedagógust, aki lehetővé tehetné a zavartalan inkluzív oktatást.